Reprezentanţii RATT spun că în primă fază, de luna viitoare, vor fi introduse automate de bilete pe o singură linie de autobuz pentru a vedea cum funcţionează sistemul. Călătorii care din diverse motive nu reuşesc să-şi cumpere bilet de la chioşc cu 2 lei călătoria vor plăti 5 lei dacă aleg să-l achiziţioneze din mijlocul de transport în comun.
„În mijloacele de transport vom avea posibilitatea să asigurăm călătorilor noştri achiziţia unui bilet la o suprataxă, un bilet mai scump, în prima decadă a lunii mai, după ce furnizorul nostru care s-a ocupat şi de sistemul de ticketing ne va livra aceste automate. Va fi un program pilot, automatele vor fi introduse pe linia de autobuz Expres 4 ce merge spre Aeroport, vom urmări ce se întâmplă. Partea de amortizare ne interesează mai mult. Trebuie să vedem cum merge programul pilot pentru că există şi o altă variantă, de a monta în staţii automate fixe”, a afirmat directorul general al RATT, Ioan Goia.
Aceste automate costă de la 2.000-2.500 de euro bucata, cele mai simple, până la 7.000-8.000 de euro, spune Goia. Se ia în calcul şi montarea de automate de bilete în principalele staţii ale RATT, urmând ca în mijloacele de transport să fie puse aparate doar pe aşa-numitele linii de tranzit.
Chiar dacă şi automatele costă, reprezentanţii RATT spun că nu s-a acceptat varianta ca biletele să fie vândute de şoferi sau vatmani pentru că acest lucru ar însemna cheltuieli suplimentare şi ar fi afectate programele de circulaţie ale mijloacelor de transport public.
Directorul RATT spune că se ia în calcul şi introducerea unor alte metode alternative de taxare, o variantă fiind cea prin SMS.
„Vom diversifica politica tarifară, o să încercăm inclusiv cu SMS-ul prin telefon, sistem care funcţionează şi în alte oraşe europene, o să încercăm toate variantele de distribuţie. Cât de curând vom da drumul şi la acest sistem, suntem în negocieri, cred că în această vară îl vom putea implementa, suntem în tratative cu mai mulţi operatori de telefonie (…) Noi nu vrem să negociem discountul mai mare decât ceea ce dăm la operatorii privaţi ai noştri care ne vând bilete de hârtie acum. Noi dăm 5 la sută, dacă ei vin cu 10, 12 la sută nu putem negocia, noi facem distribuţie cu operatorii privaţi, indiferent de formă, la acelaşi discount, încercăm să îi aducem pe toţi în zona respectivă”, a conchis Goia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!