Preşedintele Academiei de Advocacy din Timişoara, organizaţia timişoreană din rândul căreia a apărut iniţiativa Coaliţiei 52, Radu Nicosevici, a luat cuvântul în cadrul întâlnirii, susţinând amendarea Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. De asemenea, Radu Nicosevici a semnalat disfuncţionalităţile apărute în aplicarea acestei legi atât la nivel local cât şi la nivel central.
Radu Nicosevici le-a solicitat Premierului cât şi Ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să susţină transparenţa decizională, prin emiterea unui aviz favorabil la iniţiativa legislativă de modificare a Legii 52/2003 depusă în 27 martie de 20 de parlamentari în Camera Deputaţilor.
Mihai Răzvan Ungureanu, dar şi Cătălin Predoiu l-au asigurat pe preşedintele Academiei de Advocacy că vor analiza atent disfuncţionalităţile aplicării legii transparenţei decizionale precum şi iniţiativa legislativă de modificare a Legii 52/2003, urmând să semnalizeze public poziţia lor faţă de amendamentele propuse de Coaliţia 52, în acest sens.
Coaliţia 52 apărut ca o nevoie urgentă de încurajare a dialogului între societatea civilă şi autorităţile publice şi de îmbunătăţire a cadrului legal existent, fiind formată din cetăţeni şi asociaţii legal constituite, care cunosc şi au exersat aplicarea Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică din România. Scopul Coaliţiei este de a promova modificări ale legii care să garanteze consultări publice corecte şi oneste, inclusiv sancţiuni pentru cei care o încalcă. Până în 5 martie, au aderat la coaliţie 376 reprezentanţi ai societăţii civile.
Vă reamintim că iniţiativa Coaliţia 52 s-a concretizat în organizarea de discuţii publice cu parlamentarii, ocazie cu care s-a decis promovarea modificărilor legislative prezentate marţi în cadrul discuţiilor de la Bucureşti cu şefii Guvernului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!