De 24 de ani, Timişoara marchează momentul în care românii au întors spatele regimului comunist. Luni seara, în faţa Operei Naţionale din Timişoara, revoluţionarii, autorităţile locale, dar şi simpli trecători, au aprins o candelă în memoria celor care s-au jertfit pentru libertate.
„La 24 de ani de la începutul Revoluţiei, comemorăm în aceste momente prin aprinderea candelelor un moment deosebit pentru eroii martiri ai Timişoarei şi ai neamului românesc. Transmitem mai departe tinerei generaţii aceste momente deosebite, trebuie să transmitem tinerei generaţii sacrificiul acelor tineri ai anului 1989 care au luptat pentru libertatea noastră, pentru viitorul copiilor noştri, pentru viitorul României”, a declarat revoluţionarul Virgil Hosu.
Întrebat dacă acum, la 24 de ani, acele momente din 1989 mai semnifică ceva pentru tânăra generaţie, Hosu a răspuns: „Numai de noi depinde acest lucru. Istoria, istoricii trebuie să consemneze acele momente deosebite, care trebuie să fie aşezate pe paginile istoriei neamului nostru şi respectate cu desăvârşire. Aşa cum fiecare neam şi fiecare popor îşi respectă eroii şi poporul român trebuie să îşi respecte eroii care au luptat pentru libertate”.
Printre timişorenii care au aprins o candelă s-au aflat şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, precum şi primarul Nicolae Robu. Acesta din urmă a afirmat că acest moment este şi unul de aducere aminte, dar şi unul de bucurie că „trăim într-o societate liberă”.
„La 24 de ani de la Revoluție am aprins o candelă în semn de omagiu pentru cei ce nu mai sunt, pentru cei ce și-au pierdut viața pentru libertate. Pe de altă parte, cu această ocazie, nu putem să nu ne bucurăm, dincolo de faptul că purtăm acest gând pios celor ce nu mai sunt, să ne bucurăm că trăim într-o societate liberă, într-o societate democratică, într-o societate în care depinde doar de noi înşine calitatea vieţii noastre”, a afirmat Robu.
Acesta a precizat că, deşi nu este revoluţionar cu acte, a participat la Revoluţia din 1989 şi este de datoria celor care au trăit acele momente să le explice şi noii generaţii.
„Eu ţin minte foarte bine, sunt foarte prospete toate amintirile, pentru că am şi participat la acele evenimente care au constituit Revoluţia, în mod nemijlocit. Desigur că nu ai cum să uiţi aşa ceva, pentru că sunt momente care apar foarte rar în instorie şi sunt pline de o încărcătură extrem de complexă. Poate că este mai greu pentru noile generaţii să înţeleagă cum a fost atunci, cum a fost acea societate şi să înţeleagă ce s-a întâmplat, în ce a constat Revoluţia. Dar noi avem datoria să explicăm, să marcăm nu numai la astfel de momente comemorative aniversare ce s-a întâmplat, dar şi în şcoală. Este bine ca elevii să studieze atât comunismul, aşa cum a fost el, cât şi Revoluţia. Revoluţia română din 1989 a fost unul dintre cele mai complexe momente istorice, poate din ultima sută de ani. (…) Nu am calitatea de revoluţionar, dar am participat, începând din 18 decembrie, în fiecare zi, la evenimentele respective”, a mai spus Robu.
Manifestările vor continua şi marţi, când la Timişoara este declarată zi de doliu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!