După ce reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor au reproşat primăriei că se pregăteşte să eutanasieze câinii fără stăpân, dar nu a stabilit încă o taxă pentru adopţia la distanţă, după cum prevede legea, autorităţile locale încearcă să introducă nişte reglementări în acest sens.
Oficialii municipalităţii au elaborat un proiect de hotărâre privind stabilirea unor reglementări pentru gestionarea câinilor fără stăpân, proiect care urmează să intre în atenţia consilierilor locali şi să fie supus la vot.
Potrivit acestui proiect, dacă v-aţi pierdut câinele, iar el a fost ridicat de pe stradă de angajaţii societăţii de ecarisaj şi dus la adăpostul Danyflor, în cazul în care mergeţi să-l revendicaţi veţi avea de plătit contravaloarea sumelor cheltuite pe perioada staţionării în adăpost – 11,57 lei (cu TVA inclus) pentru fiecare zi de cazare, asigurarea hranei şi întreţinerea sanitar-veterinară. Depinde de cât a stat câinele la Danyflor.
La aceste sume se vor adăuga, după caz, şi alte „elemente de cost”, care urmează să fie suportate de proprietarii care vin să îşi revendice animalele: 57,97 lei (TVA inclus)/ câine pentru identificare prin implantarea microcipului electronic şi realizarea bazei de date, 158,36 lei (cu TVA) pentru sterilizare chirurgicală în cazul femelelor (ovariohisterectomie) sau 131,36 lei (cu TVA) pentru castrarea masculilor, plus îngrijirea post-operatorie după sterilizare – 38,66 lei (cu TVA).
„Termenul pentru achitarea sumelor cheltuite pentru câinii revendicaţi pe perioada staţionării în adăpost este de 14 zile lucrătoare de la data intrării câinelui în adăpost. Ridicarea câinilor este condiţionată de plata cheltuielilor pe perioada de staţionare a câinilor revendicaţi în adăpost”, precizează autorităţile locale. Asta, pentru că după cele 14 zile lucrătoare animalele pot fi eutanasiate dacă nu sunt revendicate sau adoptate, potrivit legii.
Aceleaşi ar urma să fie costurile şi pentru adopţia la distanţă, 11,57 lei de câine pe zi, deci aproximativ 350 de lei pe lună pentru cazare, hrană şi întreţinere sanitar-veterinară la Danyflor, plus celelalte operaţiuni care ar urma să fie suportate de către cei dornici să adopte astfel animale – microciparea, sterilizarea şi îngrijirea post-operatorie.
„În vederea încasării sumelor cheltuite pe perioada staţionării câinilor revendicaţi în adăpost şi pentru cheltuielile de întreţinere în cazul adopţiei la distanţă a câinilor fără stăpân, operatorul serviciilor de gestiune a câinilor fără stăpân va deschide un cont curent în RON şi EURO la o unitate bancară, cu destinaţie specială, prin care se vor derula operaţiuni de încasări şi plăţi, urmând a prezenta Primăriei Municipiului Timişoara, la data de 5 a fiecărei luni, un raport pentru luna precedentă cu privire la situaţia revendicărilor şi adopţiilor la distanţă, însoţit de extrasele de cont”, se arată în proiect.
Pentru adopţia la distanţă, cheltuielile de întreţinere trebuie achitate iniţial pentru 30 de zile, „urmând ca prin hotărâre a consiliului local să fie stabilite şi celelalte elemente de cost”, potrivit aceluiaşi proiect.
Operatorul, societatea Danyflor, ar urma să asigure pe cheltuiala sa serviciile de deparazitare, vaccinare antirabică obligatorie şi examinare medicală.
Se stabileşte şi programul după care va avea acces publicul în adăpostul pentru câini fără stăpân gestionat de Danyflor de pe raza comunei Şag: de luni până vineri între orele 12.00-18.00. Adăpostul nu va putea fi vizitat duminica şi în zilele de sărbătoare legală, iar sâmbăta vor fi organizate bilunar târguri de adopţie canină între orele 10.00-14.00.
UPDATE. Proiectul de hotărâre prin care s-au stabilit reglementările privind gestionarea câinilor fără stăpân a fost aprobat în şedinţa Consiliului Local Timişoara de marţi.
Consilierul local Adrian Orza (PNŢCD) a afirmat, în plen, că taxa propusă pentru adopţia la distanţă a maidanezilor i se pare prohibitivă şi descurajatoare pentru iubitorii de animale.
Viceprimarul Dan Diaconu a explicat că tarifele sunt practic cele din contractul cu Danyflor, societatea care se ocupă de managementul populaţiei canine.
Şeful Direcţiei de Mediu a primăriei, Adrian Bere, le-a spus aleşilor că oricum va urma o nouă licitaţie şi vor fi alte tarife, în condiţiile în care contractul cu actualul operator Danyflor urmează să expire.
În adăpostul de pe Calea Şagului pot fi cazaţi 500 de câini, dar pentru adopţii la distanţă ar putea fi folosită 30% din capacitate. „Nu pot fi mai mult de 166-170 de câini adoptaţi”, a explicat Bere.
Proiectul a fost aprobat cu 15 voturi „pentru”. Reprezentanții municipalității spun că acum pot începe eutanasierile.
„Tarifele sunt o consecință a ceea ce a dovedit practica. Nu putem să venim acum cu alte tarife, pentru că acei câini care sunt în adăposturi trebuie să fie întreținuți, hrăniți, îngrijiţi, și noi nu mai avem voie să alocăm fonduri pentru asta în noua legislaţie. Totalul costurilor trebuie să fie acoperit de către cei care adoptă câinii la distanţă şi atunci apar aceste costuri. Specialiştii au făcut calculele şi au spus că atât sunt costurile. Acum se poate începe eutanasierea, fără absolut nicio posibilitate de contestare. Trebuie să treacă 14 zile de când câinii au intrat în adăpost. De miercuri, cei care doresc să adopte câini sunt invitați să o facă. Simpla dragoste pentru animale nu rezolvă această problemă (…) Dacă nu sunt adoptaţi, câinii pe care noi îi prindem de pe străzi inevitabil vor ajunge la eutanasiere, pentru că nu o să mai lăsăm câini pe străzi şi nici nu vom mai aloca fonduri pentru întreţinerea și hrănirea lor în adăposturi decât timp de 14 zile”, a declarat primarul Nicolae Robu.
[poll id=”76″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!