Oraşul de pe Bega va găzdui, în luna octombrie, prima ediție a bienalei „Timișoara Art Encounters”, care se doreşte a fi cea mai amplă manifestare de artă contemporană la nivel național.
Sub tema curatorială „Aparență și esență”, ediția din acest an va avea în centrul său istoria și evoluția a cinci decenii de artă contemporană românească, din 1960 până în
prezent, au anunţat iniţiatorii proiectului.
Au fost anunţate peste 15 expoziții, organizate în muzee, galerii, clădiri și spații publice, iar Art Encounters va cuprinde şi un program de rezidență, prin care tineri artiști și curatori vor fi invitați să locuiască în oraș, să creeze lucrări care vor fi expuse apoi în cadrul evenimentului sau să cerceteze practicile artistice din
Timișoara anilor ’60-’90.
„Orașul se va transforma într-un imens spațiu expozițional ce va include repere ca Muzeul de Artă Timișoara, Galeria Helios, Halele Timco, City Business Centre, Mansarda Universității de Vest, Galeriile Calina, Jecza și Calpe, Cazarma U, dar și principalele piețe din oraș”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu.
În această idee, Ordinul Arhitecţilor din România – filiala Timiș, împreună cu Fundația Art Encounters, au lansat luna trecută un concurs de soluţii având drept scop transformarea unor spații din clădirea Cazarmei U în spaţii expoziţionale de artă pentru bienala „Timișoara Art Encounters” din toamnă.
„Obiectivul concursului este găsirea de soluţii privind aducerea la stadiul de spațiu expozițional a unui număr de spații interioare și exterioare din această locație”, au explicat reprezentanţii OAR Timiş, care au anunţat recent rezultatele concursului de arhitectură pentru Cazarma U.
Concursul a fost câştigat de arhitecta Anca Timofticiuc, care va beneficia de un premiu în valoare de 2.000 de euro brut, reprezentând în acelaşi timp şi onorariul de proiectare.
Din comisia care a analizat dosarele au făcut parte arhitecţii Vlad Gaivoronschi, Rudolf Gräf, Adina Szitar şi Oana Simionescu, respectiv Sorina Jecza şi Suzana Vasilescu din partea Fundaţiei Art Encounters, secretariatul comisiei fiind asigurat de Oana Romocea – OAR Timiș.
„Anca a realizat proiecte atât în Romania cât și în Germania. Felicitări arhitectei câștigătoare și mulțumim tuturor participanților! Entuziasmată de transformarea Cazarmei U în spațiu de expoziție, Anca a vizitat deja clădirea împreună cu colegii ei”, au mai anunţat cei de la OAR.
Cazarma U a aparţinut Primăriei Timişoara, care a scos-o la licitaţie şi a vândut-o, în 2008, unui grup lituanian, cu aproximativ 11 milioane de euro. Ulterior, clădirea a fost cumpărată de Mioara Simcelescu. De-a lungul timpului au fost anunţate diferite investiţii acolo, de la hotel de lux la mall, dar imobilul din centrul oraşului a rămas în paragină, fiind, vreme de ani, depozit de gunoi şi adăpost pentru oamenii străzii…
„Cazarma U, sau Cazarma Viena cum a fost inițial cunoscută, a fost construită în 1752 (…) Clădirea a fost însă grav deteriorată în urma asediului din anul 1849. Pe același loc a fost reconstruită o nouă cazarmă, cu parter şi două etaje, în forma de U deschis spre nord, spre Piața Mărăşti. Acest nou edificiu devine cunoscut sub numele de Cazarma Franz-Joseph până în secolul XX, când devine spațiu de depozitare. În secolul XXI, Cazarma U urmează exemplul Muzeului de Artă sau Palatul Broc, încercând să se reinventeze, cel puțin temporar, prin artă, și să își rescrie, la rândul ei, propria poveste folosind limbajul artelor. Anul acesta Cazarma o sa fie Guesthouse pentru galeriile de artă contemporană din România care fac parte din proiectul Timisoara Art Encounters”, promit iniţiatorii proiectului.
Bienala de artă din toamnă va fi organizată de Fundația Art Encounters, în colaborare cu Primăria Timișoara, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș şi mai multe asociații culturale și muzee.
Fundația Art Encounters a fost înființată în 2015 de omul de afaceri Ovidiu Şandor.
Sursa foto: OAR Timiş – Art Encounters
Citiți principiile noastre de moderare aici!