Programul va începe cu două părţi din lucrarea pentru orchestră Études-tableaux compusă de Serghei Rahmaninov şi orchestrată de Ottorino Respighi, interpretate pentru prima dată de orchestra simfonică timişoreană. Violonistul Ilian Gârneţ din Republica Moldova va fi solistul Concertului pentru vioară şi orchestră în re minor op. 47, de Jean Sibelius. în final, orchestra şi corul filarmonicii vor interpreta o lucrare vocal-simfonică, Cantata „Ion Damaschinul” op.1 de Serghei Taneev, tot în primă audiţie pe scena Capitol.
“Serghei Ivanovici Taneev a fost o puternică personalitate muzicală în Rusia sfârşitului secolului XIX şi începutului de secol XX. A fost compozitor, pianist, profesor de compoziţie şi muzicolog. Chiar Ceaikovski, căruia i-a urmat la conducerea Conservatorului din Moscova, se sfătuia cu Taneev în legătură cu problemele compoziţiilor sale. Cantata Ion Damaschinul a fost compusă în 1884, după un text de Tolstoi şi dedicată memoriei lui Nicolai Gregorievici Rubinstein”, notează concertmaestrul Mircea Tătaru.
Născut la Rostov, în Rusia, fiu al nu mai puţin reputatului dirijor Leonid Katz, ilustrul invitat al Filarmonicii timişorene a studiat arta dirijatului cu însuşi Leonard Bernstein. Misha Katz a condus mari orchestre ale lumii, din Ucraina până în Mexic, şi a coordonat artistic două festivaluri patronate de ultimii doi preşedinti ai Franţei: Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy. El se află pentru a cincea oară la Timişoara, biletele la concertele sale fiind de fiecare dată epuizate în timp record.
Citiți principiile noastre de moderare aici!