Primăria Timișoara a semnat, joi, în 11 iunie, contractul pentru execuția și finalizarea lucrărilor de „refuncționalizare clădire din funcțiune de spital de dermatologie în clădire cu funcțiune de spațiu multicultural”, cu firma Constructim, care a câștigat licitația lansată în luna ianuarie.
Constructim SA este din Timișoara și a mai avut contracte cu primăria și alte instituții publice, pentru renovarea Palatului Administrativ, pentru construirea campusului școlar Lenau sau pentru renovarea aripii de nord-vest a Castelului Huniade.
Vom avea Muzeul Cetății
Centrul Cultural Mărășești este una dintre cele mai importante investiții pentru TM2021 și apare în dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Jumătate din clădire va găzdui Muzeul Cetății. Constructim va executa lucrări de restaurare la nivelul fațadelor interioare și exterioare, dar și la nivelul spațiilor interioare.
Acolo vor fi amenajate spații pentru birouri și o sală de conferințe, iar în jumătate din clădire va funcționa Muzeul Cetății. Totul trebuie să fie gata în 24 de luni de la semnarea contractului de execuție. Primăria urmează să scoată la licitație și dotările pentru viitorul centru cultural.
Jumătate de bani vin de la guvern
Transformarea spitalului de pe str. Mărășești costă 21,2 milioane de lei, echivalentul a 4,4 milioane de euro. Oferta câștigătoare este cu 1,3 milioane de lei mai mică decât suma estimată la licitație. Investiția se va face cu bani din bugetul local, după ce municipalității i-a fost respins proiectul scris pentru fonduri europene încă din 2017. Primăria Timișoara a pus deoparte 6 milioane de lei pentru Centrul Cultural Mărășești.
O parte din bani sunt promiși de Ministerul Culturii, prin Ordonanța 42/2019 pentru TM2021, care prevede o sumă de 11,5 milioane de lei. Nu se știe însă dacă cei din București se vor ține de cuvânt, iar experiența nu ne face deloc optimiști. Anul acesta, Ministerul Culturii a alocat pentru TM2021 doar 2,5 milioane de lei.
Primăria are documentație pentru transformarea spitalului de dermatologie încă din anul 2015. Clinica de Dermatologie de pe str. Mărășești a fost mutată în 2016 pe str. Daliei din Complexul Studențesc.
Clădirea despre care vorbim are 4.300 metri pătrați și a fost ridicată în perioada 1754-1757, cu destinația de spital municipal, refăcută mai apoi prin sec. XIX.
Articole pe aceeași temă:
Două oferte pentru Centrul Cultural Mărășești, o investiție de aproape 5 milioane de euro
Trimite articolul
XOk, frumos, de acord cu acest proiect – dar stim ca Timisoara va di capitala culturala anul viitor, nu? Nu in 2022.
Sau s-a anuntat ceva? Se amana? In mode normal ar trebui sa se amane caci Galway 2020 e mort practic – nici naiba nu va zbura anul asta..
Legături politice și contractuale în topul achizițiilor publice de săptămâna trecută (15-21 iulie 2019)
…….. firma Constructim SA care a obținut un contract de lucrări de construcții la un liceu din Timișoara. În 2017, Adevărul publicase o investigație în care susțineau că firma face obiectul unei achete DIICOT în care patronul acesteia, Lucian Perescu și soția sa, Camelia Perescu, precum și alți doi asociați erau suspectați de constituirea unui grup infracțional organizat cu scopul eludarii obligațiilor fiscale datore bugetului de statprin facturi fiscale emise de firme fantomă. România Liberă susține că soții Perescu au fost asociați cu fostul ministru al dezvoltării, Elena Udrea, în societatea Tim Rail Cargo SRL din Timiș.