Reprezentanții Primăriei Timișoara au lansat, în sfârșit, licitația pentru lucrări de execuție aferente obiectivului „refuncționalizare clădire din funcțiune de spital de dermatologie în clădire cu funcțiune de spațiu multicultural”. Este, de fapt, viitorul centru cultural de pe str. Mărășești 5, o renovare a clădirii în care a funcționat clinica de dermatologie a Spitalului Municipal, care a fost mutată prin 2016 pe str. Daliei din Complexul Studențesc.
Potrivit anunțului publicat pe SEAP, „în principiu este vorba despre lucrări din sfera restaurării ansamblului construit aferent Centrului Multicultural la nivelul fațadelor interioare și exterioare, dar și la nivelul spațiilor interioare ale acestuia”.
Primăria Timișoara pune la bătaie 22,5 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 4,7 milioane de euro, doar pentru construcții și montaj. Ofertele se pot depune până în 3 martie, iar termenul de execuție va fi de 24 de luni. Cu siguranță viitorul centru cultural nu va fi gata până în 2021, când Timișoara este Capitală Culturală Europeană. De altfel, investiția este unul dintre obiectivele de infrastructură prevăzute în dosarul de candidatură pentru acest titlu.
Jumătate din bani trebuie să vină de la Guvern
Banii ar trebui să vină din fonduri bugetare, însă și Ministerul Culturii și-a asumat o parte din investiție. Centrul Cultural Mărășești este inclus în Ordonanța 42/2019 pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană. Jumătate din suma estimată pentru lucrări, 11,5 milioane de lei, ar trebui să vină de la București pentru această investiție.
Primăria a vrut fonduri europene, însă proiectul a fost respins în 2017, pentru că într-o parte a clădirii încă funcționează Clinica de Radioterapie a Spitalului Municipal.
Clădirea despre care vorbim are 4.300 metri pătrați și a fost ridicată în perioada 1754-1757, cu destinația de spital municipal, refăcută mai apoi prin sec. XIX. Inițial, primarul Nicolae Robu anunța că dorește acolo un centru pentru tineret și sediu pentru centrele diplomatice străine din oraș, destinația finală fiind până la urmă de centru cultural.
Conform documentației adoptată de consiliul local încă din 2015, vor fi amenajate spații pentru birouri, săli de clasă și o sală de conferințe, iar jumătate din clădire va deveni Muzeul Cetății. Dotările pentru centrul cultural vor fi scoase și ele la licitație în perioada următoare, valoarea totală a lucrărilor (construcții și dotări – n.r.) fiind estimată la aproape 28 de milioane de lei cu TVA.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!