După săptămâni de muncă intensă, echipa de arheologi din Piața Sf. Gheorghe se apropie de finalul cercetării. Șantierul arheologic s-ar putea închide până în 28 februarie 2014, preconizează coordonatorul cercetării, prof.dr. Florin Drașovean. În următoarele zile, va avea loc, pe șantier, o întâlnire cu arhitectul Radu Mihăilescu, pentru a se stabili care sunt vestigiile ce vor fi păstrate in situ, prin inserarea lor în noul proiect. Cele mai spectaculoase și valoroase descoperiri, care vor fi, cu certitudine, prezervate, sunt zidurile Moscheii Sultanului Învingător și ale bisericii iezuite, minaretul și fundațiile masive de lemn ale celei mai vechi case descoperite în Timișoara, din prima perioadă de locuire otomană, secolul XVI. Printre soluțiile de punere în valoare a vestigiilor se vehiculează chiar varianta păstrării la vedere a unui mormânt (așa cum există în câteva orașe din Europa și chiar în România) din necropola otomană, cel în care a fost descoperit scheletul unui bărbat de dimensiuni neobișnuite pentru respectiva epocă.
Continuă, în Piața Sf. Gheorghe, săpăturile în cimitirul turcesc. Arheologii urmăresc cercetarea nivelului anterior necropolei. Arheologul Alexandru Fluture și colegii săi au reușit dezvelirea aproape integrală a fundației de bârne a edificiului de secol XVI. În total, în sit au fost până acum descoperite patru locuințe, dintre care una din perioada austriacă (în care s-au găsit cahlele unei teracote de mari dimensiuni, construită cu o tehnică pe care astăzi puțini o mai cunosc), iar celelalte, probabil, din vremea pașalâcului. Pe lângă numeroase fragmente ceramice, arheologii au mai găsit aproape 20 de monede, cele mai multe fiind, la o primă evaluare, bani imperiali.
Continuă cercetările și în Piața Libertății, acolo unde cea mai importantă descoperire de până acum rămâne edificiul despre care arheologii presupun că ar fi fost baia turcească. Printre descoperirile de ultimă oră de aici se află o construcție rotundă, asemănătoare unei fântâni, în interiorul căreia s-a găsit multă ceramică smălțuită.
Pe strada Fl. Mercy, arheologul Ovidiu Oargă și echipa sa au finalizat dezvelirea casei medievale. Aceasta nu va rămâne aici, ci va fi ridicată și dusă la muzeu. Și aici s-au descoperit numeroase fragmente ceramice, între care zeci de pipe turcești, unele foarte meșteșugite.
Reamintim că descărcarea de sarcină arheologică este impusă de lege în România și în toate statele din Uniunea Europeană, avizul fiind acordat doar în urma unor astfel de cercetări de salvare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!