Problemele financiare cu care se confruntă sistemul feroviar de stat a făcut necesară eficientizarea activităţii desfăşurate. Iar printre măsurile luate se numără şi cedarea unor imobile cu destinaţia aflate în proprietatea CFR SA. Totuşi, aceste locuinţe nu pot fi achiziţionare “la liber” de pe piaţa imobiliară, am aflat de la Oana Brânzan, purtătorul de cuvânt al companiei. Numai pe raza Regionalei Timişoara sunt disponibile 371 asemenea locuinţe.
Aceste locuinţe de serviciu se află în clădiri proprietate a C.N.C.F.”CFR” S.A., care pot fi vândute sunt cele unde nu se desfăşoară activitate de exploatare, şi sunt situate în zona staţiilor de cale ferată, halte, puncte de oprire etc., fiind ocupate de chiriaşi în baza unor contracte de închiriere. CFR SA nu vinde imobilele incluse în categoria locuintelor de serviciu care sunt locuinte de serviciu situate în incinta cladirilor staţiilor CF, sau în incinta altor clădiri de exploatare, locuinţe aflate pe secţiile neinteroperabile, respectiv locuinţe a căror vânzare ar afecta activitatea curentă de exploatare feroviara.
În concluzie, CFR SA nu a aprobat vânzarea locuinţelor de serviciu situate în cladirile staţiilor de cale ferată – deoarece se desfăşoara activitate comercială/de exploatare feroviară, sau în halte de mişcare – unde nu se desfăşoară activitate de Exploatare, dar se desfăşoara activitate de vânzare de bilete.
Locuinţele scoase la vânzare nu sunt destinate pieţei libere. Valoarea de vânzare a locuinţei se calculează raportat la preţul pieţei de către un expert autorizat, în condiţiile prevăzute de legislatia in domeniu. Vânzarea locuinţelor de serviciu poate demara doar la solicitarea fermă scrisă a titularului care ocupă imobilul în baza contractului de închiriere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!