Şedinţa de consiliu a început cu discursul primarului, care a condamnat iniţiativa parlamentarilor ieşeni de a declara Iaşiul ca oraş iniţiator al Revoluţiei. „Se inventează acum o nouă istorie a Revoluției, cum că la Iași s-ar fi născut nu știu ce nucleu și ăștia ar fi demonstrat. Eu am respect pentru Iași, pentru Moldova, dar mi se pare de-a dreptul penibil să schimbi istoria așa cum a fost ea și așa cum am trăit-o cu toții. Ne-am adresat parlamentarilor de Timiş să ia măsuri. (…) Tot orașul îi cunoaște pe cei care și-au riscat viața. Este inadmisibil ca acești oameni să nu fie recunoscuți (…) Este inadmisibil ca tot felul de impostori care s-au aliat cu Ceaușescu și cu Iliescu să beneficieze de indemnizații. Impostorii trebuie să dispară”, a declarat Ciuhandu.
Revoluţionarii au bătut din palme, au scandat „Timişoara”, „Primarul e cu noi”, „Păcat, păcat de sângele vărsat”. Mulţi dintre consilieri au chiulit de la şedinţă. De exemplu, din partea grupurilor PDL şi PNL a fost câte un singur ales. Consilierul democrat-liberal Marinel Horablaga s-a ridicat şi a părăsit sala în momentul în care revoluţionarii au început să atace partidul de guvernământ. Apoi au plecat, rând pe rând, şi ceilalţi consilieri, în frunte cu primarul Gheorghe Ciuhandu, după ce întâlnirea s-a transformat într-un circ în toată regula.
Revoluţionarii s-au luat la ceartă între ei, şedinţa scăpând de sub control în momentul în care preşedintele Asociaţiei Luptătorilor din Timisoara Arestaţi în Revoluţie – A.L.T.A.R. 1989, Virgil Hosu, a început să le împartă diplome şi plachete revoluţionarilor care s-au aflat în greva foamei ca formă de protest împotriva suspendării indemnizaţiilor şi primarului, pentru că i-a sprijinit. „Ce să spun, că mănâncă placheta şi din diplomă îşi face salată de tăiţei”, a spus o femeie din sală, fiind atacată asociaţia condusă de Hosu. „Ne-am săturat de pupincurişti!”, „Comuniştilor”, s-a strigat din primele rânduri. Revoluţionarii s-au certat pe diferite subiecte, începând de la care este cea mai importantă dată a Revoluţiei care ar trebui marcată, până la care dintre ei este mai îndreptăţit să se numească „revoluţionar”, ce a făcut fiecare în acel Decembrie 1989 şi cine este mai în măsură să conducă lucrările şedinţei. A curs cu insulte, revoluţionarii numindu-se între ei chiar şi „nesimţiţi” şi fiind la un pas să se îmbrâncească în câteva momente.
Tudorin Burlacu, preşedintele Asociaţiei „Frăţie, Egalitate, Colaborare şi Cooperare”, a făcut apel la parlamentari să facă în aşa fel încât revoluţionarii să primească şi ei… un spaţiu de emisie pentru a-şi putea spune păsurile. La şedinţă au participat şi Ion Marcu şi Lorin Fortuna.
Deputatul Uniunii Bulgarilor din Banat, Niculae Mircovici, le-a spus revoluţionarilor că ar exista bani pentru indemnizaţiile lor, pe care guvernanţii au decis să le suspende în 2012, dar că „nu există voinţă politică”. Cei din sală au strigat „Libertate”, „Jos Băsescu” şi „Jos Puterea”. După mai bine de o oră de certuri, revoluţionarii au început să plece. „N-aţi vorbit pe ce trebuia să vorbiţi. V-aţi certat pe căcaturi şi pe partide. Vă daţi că sunteţi mari revoluţionari”, a conchis unul dintre ei în timp ce părăsea sala…
Citiți principiile noastre de moderare aici!