Consilierii locali au aprobat marţi un proiect de hotărâre care prevede constituirea unei societăţi comerciale pe acţiuni care să se ocupe de valorificarea deşeurilor municipale prin conceperea unei instalaţii adecvate şi integrarea acesteia în cadrul CET Sud. Noua societate se va numi International Recycling Energy SA şi va avea ca acţionari Raroma Services AG (acţionarul Retim, care va deţine 49% din acţiuni), Consiliul Local Timişoara (31% din acţiuni) şi SC Colterm SA (20%). Se doreşte utilizarea deşeurilor ca şi combustibil pentru cogenerarea de energie electrică şi termică, cea din urmă fiind folosită pentru producerea de apă caldă menajeră tot timpul anului.
Coltermul dispune de infrastructura necesară la CET Sud, iar Retimul are o staţie de sortare în apropiere. Vor fi utilizate ca şi combustibil deşeurile sortate pe Calea Şagului. Noua societate va funcţiona ca producător independent de energie electrică şi termică. Proiectul va fi realizat în maxim doi ani de zile, a afirmat directorul general al Colterm, Aurel Matei. Vor putea fi valorificate aproximativ 75.000 de tone de deşeuri pe an. „Noi ne bucurăm dacă reuşim să asigurăm prin aceste deşeuri iluminatul public în oraş”, a explicat directorul Retim, Florin Cepănariu.
„Pentru timișoreni această societate înseamnă că biomasa care nu era sortată și prelucrată se va folosi ca material combustibil. Se vor fabrica niște brichete – ca să mă exprim popular – care se vor folosi la CET. Prin aceasta se va diminua consumul de gaz. De asemenea, din biomasă, în urma fermentării, poate să rezulte și gaz. (…) Vom produce chiar și energie și vom diminua consumul de gaz, care este principala sursă a gigacaloriei și știți că se aduce din import, iar prețul nu îl putem controla”, a declarat primarul Gheorghe Ciuhandu. Edilul a afirmat că în condiţiile în care Guvernul a eliminat subvenţia la gigacalorie, autoritatea locală nu va mai putea veni cu ajutoare suplimentare pentru populaţie, pentru că trebuie acoperită diferenţa dintre preţul de producţie şi cel de facturare a energiei termice.
„Ajutoarele vor fi cele care vor rezulta din ordonanţa de guvern. Noi nu putem asigura şi subvenţii, şi ajutoare. Ne străduim să găsim un combustibil alternativ la gaz pentru a nu a mai fi dependenţi de preţul gazului şi să facem retehnologizări”, a adăugat edilul, care a precizat că speră ca de-acum încolo să nu mai fie „creşteri drastice” la facturile la întreţinere.
Directorul Colterm a declarat însă că locuitorii oraşului Timişoara care sunt racordaţi la sistemul centralizat vor plăti la fel pentru căldură ca şi înainte ca Guvernul să taie subvenţiile. „Timişorenii vor plăti exact ca anul trecut. Nu se modifică nici preţul de producţie, nici tariful la populaţie”, a afirmat, tot marţi, Matei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!