„Sunt optimist în măsura în care performanţa economică a Timişoarei este relativ bună, contrar tuturor celor spuse de oameni mai mult sau mai puţin avizaţi. Avem un material elaborat de un cunoscut economist, Nicolae Ţăranu, care susţine că Timişoara şi Timişul sunt pe un trend ascendent, vom ieşi din criză”, a afirmat Ciuhandu.
În sprijinul afirmaţiilor sale, edilul-şef al Timişoarei a dat ca exemplu cifra scăzută a şomajului în municipiu – sub trei procente – şi faptul că PIB-ul pe cap de locuitor a atins anul acesta aproape 9.000 de euro.
„Cifra şomajului, în Timişoara, este sub trei la sută. Există un excedent în balanţa oraşului, pe care multe alte oraşe nu îl au. Nu îl are Capitala, nu îl au alte capitale de judeţe. PIB-ul pe cap de locuitor în Timişoara este de 9.000 de euro. Deci raportându-ne la condiţiile din România, avem o situaţie mai bună. Este evident meritul oamenilor care muncesc, este şi meritul investitorilor. La exporturi suntem pe locul doi după Capitală”, a mai spus Ciuhandu.
El a precizat că, în ultimii 20 de ani, în Timişoara au venit aproape un miliard de dolari din investiţii străine.
Totuşi, primarul Timişoarei a recunoscut că a fost un an dificil din punct de vedere al banilor, municipiul având un buget cu aproape 60 de milioane de euro mai mic decât în 2008, care a fost un an record.
„Eu nu am spus că anul acesta ne-am descurcat bine. Anul acesta am avut un buget mai mic decât anul trecut. Cel mai bun buget l-am avut în 2008, când era în jur de 220 de milioane de euro. Anul ăsta, am avut un buget de 700 de milioane de lei, din care venituri proprii sunt circa 550 de milioane. Deci 150 de milioane de lei vin pe diverse canale de la Bucureşti: sume defalcate pe TVA, subvenţii pentru anveloparea blocurilor şi parţial pe termoficare”, a mai conchis Ciuhandu.
În ceea ce priveşte bugetul pe anul viitor, acesta va fi elaborat abia la finele lunii ianuarie, după ce bugetul naţional va fi aprobat de Parlament.
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!