După aproape un an și jumătate de la semnarea contractului cu firma constructoare, încă se mai așteaptă un aviz de la Comisia de Monumente.
„Documentația este depusă, în sfârșit, revizuită, la Monumente. A durat peste patru luni până s-a răspuns solicitărilor Ministerului Culturii, din cauza proiectantului, nu a primăriei. Noi a trebuit să trimitem acolo opiniile proiectantului, soluții noi, abia acum ni le-au dat. Săptămâna aceasta se întrunește Comisia de monumente la Ministerul Culturii și, dacă primim avizul, îi dăm drumul imediat”, ne-a declarat primarul Nicolae Robu.
Documentația tehnică necesară reabilitării fațadei clădirii care adăpostește Opera Română și Teatrul Național a ajuns la Ministerul Culturii și Identității Naționale în luna februarie. Specialiștii de la București au trimis la rândul lor primăriei o solicitare de completare, pe 13 februarie. Fațada imobilului istoric din centrul orașului este placată cu travertin.
Dacă modificările făcute de proiectant necesită o altă licitație, atunci primăria va organiza o nouă procedură pentru găsirea unei alte firme constructoare. Dacă nu se impune o nouă licitație, atunci lucrările ar putea începe anul acesta. În caz contrar, șantierul cu siguranță va începe în 2018, pentru că ar fi nevoie de timp pentru o nouă procedură.
„Cred că vom păstra rezultatele vechii licitații și câștigătorul. Numai dacă modificările sunt de așa natură să nu se poată rezolva lucrurile prin dispoziție de șantier, trebuie altă licitație. Încă nu știm dacă vor crește costurile. După ce ministerul aprobă noile propuneri, se face o evaluare și vom vedea. Dacă totul este în regulă și nu se impune o relicitare, am putea începe anul acesta”, ne-a mai spus Robu.
În 16 februarie 2016, primarul Nicolae Robu anunța că municipalitatea a finalizat licitația pentru reabilitarea fațadei principale a Palatului Culturii, firma câștigătoare fiind Alex Dia Construct SRL, cu o ofertă de 632.000 de lei, adică puțin peste 140.000 de euro. Șantierul ar fi trebuit să înceapă în câteva săptămâni, dar în centrul Timișoarei nu s-a schimbat nimic. Inițial s-a spus că se face o evaluare, apoi că se stă după avize. Iată că s-au scurs multe luni de atunci, iar proiectul bate pasul pe loc.
Lucrările ar trebui să dureze șase luni de la semnarea contractului, care a fost iscălit, potrivit reprezentanților primăriei, în luna februarie.
Palatul Culturii a fost construit în anii 1872 – 1875 și a fost proiectat de arhitecții Fellner și Helmer. În 1880, clădirea a ars și a fost reconstruită în același stil. În 1920 a ars din nou și, din nou, a fost reconstruită, în perioada 1923 – 1928. Între anii 1934 și 1936, arh. Duiliu Marcu a proiectat și realizat fațada actuală a Palatului Culturii. În 2003 au fost restaurate fațadele laterale ale clădirii.
În prezent, clădirea adăpostește mai multe instituții: Opera Română, Teatrul Național Timișoara, Teatrul German de Stat, Teatrul Maghiar Csiky Gergely, Infocentrul Turistic, Atelierul de Urbanism al Primăriei Timișoara și alte spații comerciale închiriate de primărie. Renovările se vor face cu bani din bugetul local.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”1828217″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!