Şcoala Profesională Germană este numele proiectului derulat de Clubul Economic German din Banat împreună cu Inspectoratul Şcolar Timiş şi care îşi propune reluarea activităţii şcolilor profesionale, dar pe alte baze decât vechile unităţi de acest tip. A fost utilizat modul german de „şcolire”, în care se pune mare accent pe partea aplicată a şcolarizării.
Luni a fost dat startul pentru două noi specializări solicitate de membrii clubului: cele de confecţioneri în domeniul textil, respectiv lucrători comerciali. Acestea se vor derula în cadrul Colegiilor Tehnice „Ion Brătianu” şi „Ion i. C. Brătianu”. Avantajul copiilor care vor urma aceste cursuri cu durata de trei ani este că ei vor primi burse în valoare de 400 de lei. Banii vin jumătate de la buget, jumătate de la partenerii germani. Sunt 60 de copii care au decis să încerce acest nou model de şcoală profesională, care la final le va oferi şi un loc de muncă în cadrul uneia dintre firmele germane partenere.
„Specializările au fost solicitate de către firmele germane cu care noi colaborăm. Elevii, după ce vor termina pregătirea profesională, pot să se angajeze la firmele partenere și să respecte condițiile lor. Ceea ce am observat din partea firmelor germane este că țin foarte mult la disciplina copiilor și la frecvența 100 % la activități. Dacă nu vin la școală, nu mai beneficiază de o serie de facilități, pot fi și eliminați din clasă”, a declarat Cornel Petroman, inspector şcolar adjunct.
Germanii parteneri în proiect sunt încrezători în demersul lor.
„Avem trei clase de școală profesională, după model german, mă bucur că v-ați înscris la aceste cursuri și cred că acest proiect pilot va fi un succes foarte mare”, a declarat Peter Hochmuth, preşedintele Clubului Economic German din Banat la deschiderea oficială a cursurilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!