Timișorenii ar putea rămâne, de marți, fără apă caldă și căldură, dacă Primăria Timișoara și Colterm nu reușesc să semneze un nou contract cu E.ON. Stocurile companiei de termoficare ajung până luni. Problema cărbunelui a fost rezolvată cumva, dar Colterm nu poate furniza agent termic fără gaz. S-a cerut ajutor și de la guvern, în urmă cu aproape o lună, dar n-a venit niciun răspuns. Detalii, AICI!
Atât viceprimarul Ruben Lațcău, cât și șeful Colterm Emil Șerpe sunt încrezători că E.ON nu va lăsa Timișoara fără gaz. Problema este că datoriile istorice ale Colterm către furnizorul de gaz au ajuns la aproape 70 de milioane de lei. Iar datoriile totale ale societății, către furnizori și alte companii, sunt de aproximativ 320 de milioane de lei.
„Datoriile totale în momentul ăsta sunt de 320 de milioane de lei, toate istorice, fără datorii curente. E.ON are o sumă de aproape 70 de milioane de lei, care este executabilă, pe care a câștigat-o într-o instanță definitivă, pentru care așteaptă să găsească o cale. Mă gândesc că nu-și doresc să execute societatea, ci își doresc să găsească o cale prin care să poată și furniza gaz, și să primească plăți, dar să vadă și o perspectivă pe termen lung pentru datoriile istorice”, ne-a declarat Lațcău.
Anul trecut, datoriile Colterm erau de aproape 250 de milioane de lei, în timp ce în 2012, la începutul primului mandat al fostului primar Nicolae Robu, erau de 197 milioane de lei. Și acestea fără a lua în calcul creanțele, ne explicau cei de la compania de termoficare anul trecut. Datoriile cresc de la an la an, pentru că se adaugă și penalitățile de întârziere, pe care Colterm nu le poate plăti din facturile pe care le încasează de la timișoreni sau din subvenția de la primărie, cu care abia reușește să se țină pe linia de plutire.
Restructurarea Colterm, cu Banca Mondială
Ce e de făcut? Viceprimarul Ruben Lațcău, cel care urmărește îndeaproape situația de la Colterm, spune că au fost gândite mai multe măsuri, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung. Și primarul Timișoarei vorbea nu demult despre mai multe discuții cu Banca Mondială.
„Suntem în discuții cu un creditor mare internațional, cu care vrem să ajungem la un acord. Să ne dea asistență tehnică pentru retehnologizare, pe de o parte, iar pe de altă parte să ne dea asistență financiară pentru restructurare. Cu ei să facem un plan tehnologic cum să transformăm societatea într-una profitabilă, un plan financiar de cum absorbim fonduri și din ce programe europene putem obține finanțare pentru a-l pune în practică și un alt plan despre cum putem să restructurăm întreaga datorie pe 10-15-20 de ani și să atragem și alți investitori în ecuație. Totul se va întâmpla doar dacă reușim să producem electricitate”, a explicat Ruben Lațcău pentru TION.
Colterm să facă doar termoficare
Dacă reușește să treacă peste iarnă, pe Colterm o așteaptă un an greu. Se vor face ajustări de costuri și este foarte probabil să crească și prețul gigacaloriei pe care compania o furnizează. Colterm are un contract cu primăria și pentru întreținerea și reparațiile la clădirile deținute de municipalitate, dar nu este sigur că acesta va fi reînnoit.
„Anul viitor începem să facem ajutări de costuri și să ne asigurăm că societatea își gândește activitatea și schema de personal doar cu termoficarea în minte. Contractele celelalte la un moment dat expiră, nu știm dacă o să le prelungim sau nu. Cel pe construcții expiră și anul viitor”, ne-a mai spus Lațcău.
Prețul gigacaloriei poate crește după o analiză
Întrebat despre prețul gigacaloriei, mai ales că proiectele de retehnologizare demarate de Colterm presupun și o creștere a tarifului, viceprimarul Timișoarei spune că va fi analizată și această problemă. Colterm și PMT au mai crescut prețul la gigacalorie, dar în același timp a fost crescută și subvenția, pentru ca timișorenii să nu scoată mai mulți bani din buzunare.
„Trebuie să ridicăm această discuție, e greu să propui o creștere a prețului înainte să începi să investești cât de cât în rețeaua de termoficare. Eu sunt de acord cu această abordare, trebuie să vedem exact în ce cuantum și cât, să facem o analiză clară, să vedem câți abonați sunt în realitate, care este costul, dar cred că lucrul acesta trebuie făcut în paralel cu începerea lucrărilor pentru retehnologizarea rețelei de transport. Atunci nu doar că prețul crește, dar și lucrăm la încetarea risipei, pierderii de agent termic pe rețea, pentru că acest lucru aduce costuri serioase. Pe termen mediu vom avea soluții, nu vreau să le detaliez încă”, ne-a mai explicat edilul.
Conducerea primăriei susține că, deși compania de termoficare trăiește cu greu de la un an la altul, numărul de angajați a crescut, la fel ca și salariul mediu în societate.
„Numărul de angajați este un pic mai mare decât acum patru ani, când era undeva la 815, acum e la 830, iar salariul mediu în societate a crescut de la 3.800 de lei brut la 4.800-4.900 de lei brut. Tot în ultimii patru ani”, a conchis viceprimarul Ruben Lațcău.
Articole pe aceeași temă:
Colterm, datorii de 50 de milioane de euro. Cu 10 milioane mai mult decât acum 7 ani
Trimite articolul
XSalariile au crescut sau e “schema” cu contributiile angajatorului care acuma au fost recute la angajat?
Sa fim corecti pana la capat.
-
Costurile angajatorului au cam ramas aceleasi, indiferent cine palteste contributiile (bine, au mai adaugat o taxa de solidaritate de 2.5%)
Adica vor sa bage 100 milioane de euro doar ca sa ajunga Coitermu pe linia de plutire ? A ajuns o sinecura politica si trebuie sa urmeze calea altor asa-zise societati de termoficare din tara. Nu sa fie resuscitata ca mortii din teleorman. Doamne da-le minte lor si timisorenilor care i-au votat.
Stai ca nu inteleg, Ruben a fost sunat la 3 dimineata de reporteri si a declarat ca se vor face analize si se vor gasi solutii? Pai nu spunea Fritz ca asta le are deja atat de bine pregatite incat le viseaza si noaptea? Iar dacă au fost gândite mai multe măsuri, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung care sunt? Le tine doar pentru el, sunt secrete, care e treaba? Facem pariu ca asta va spune si peste 4 ani?
Iarăși cerșește Fritz ?
-
Pai ce sa facă, daca Robu in 8 ani a făcut datorii de 120 milioane de lei și în 22 de ani au fost făcute 200 de milioane. Matematica de 2 lei, da normal că plângeți după vopsit, ăștia pe care v-a angajat, că viața din asta, frecat menta și stat pe Facebook toată ziua nici în Vanuatu nu găsiți.
-
sFritz a zis că are o strategie… Probabil strategia lui incepe după 4 ani… Mai o chestie, uita de Robu, nu mai este primar. Acuma evaluează specimenul sFritz
-
10 mil euro pe an salarii la aceasta companie, desi acum un an salariile erau de doar 7.8 mil euro. Datoria aia istorica e de 65 mil euro acum, iar in 2012 datoriile erau de 42 mil euro, adica o crestere medie de 2.8 mil euro pe an la datorii. Se vede de la o posta motivul pt care cresc aceste datorii. Majorarea salariilor nu pare sa fie sustenabila. Nu ma pun sa calculez si cati bani incaseaza coltermul, dar e clar, banii se duc undeva si nu doar in salarii.
“Colterm și PMT au mai crescut prețul la gigacalorie, dar în același timp a fost crescută și subvenția, pentru ca timișorenii să nu scoată mai mulți bani din buzunare.”
Tot cetatenii platesc. Doar ca platesc toti, si aia care “beneficiaza” de serviciu si aia care nu. O gaura fara fund.
Da,deci trebuie sa înlocuiască vreo 60 de km de țeavă primară plus retea secundară,adica sa sparga tot orasul..Optimist le ar lua minim 10 ani..Stați linistiti nu vor face nimic vor rostogoli datoriile vor platii fairile din taxe si impozite si vor ajunge in punctul in care rețeaua gaurită vs refuză sa mai duca agentul termic prim ele
Datoriile cresc, calitatea scade, tevile se deterioreaza, dar:
Salarile cresc si angajati mai multi, e bine tipic hotie romaneasca.
320000000 lei e o datorie imensa. Bagati-o la vara in faliment si faceti alta firma de termoficare
Adica peste 1000€ datorii pe cap de abonat. Pa banii astia isi face fiecare centrala proprie (inclusiv institutii, spitale, etc) si terminam balciul definitiv. In momentul de fata abonatii colterm platesc cu 20…50% mai mult deact cei cu centrala proprie.
-
Nu e cea mai bună soluție. Centralele de apartament strică semnificativ calitatea aerului în imediata vecinătate a blocurilor. Dacă se poate face în timp util retehnologizare, aia e mai bine, și pe măsură ce (ipotetic) se reabilitează și rețeaua de distribuție, de natură să ducă și la costuri mai mici.
Au fost la negocieri si au primit ordin, parerea mea.
Ce ar trebui facut in opinia mea:
1. Platit datorie la EON, partial, restul dupa faliment, ca sa treaca peste iarna.
2. Evaluat imobilele celor ractordati sa se faca tranzitia la alte surse de incalzire, subventionate cu plata ulterioara din partea utilizatorilor.
Incalzirea sa fie fie pe curent, pe gaz.
3. Sa se realizeze licitatie pentru asociatii de montatori de instalatii sanitare/ incalzirea sa preia contracte. Cate 10 blocuri (maxim) pe persoana (sa nu poata face un amestec diferit de asociatii) . Drept, se pot da unii si altii a fi instalatori si apoi altii sa intre pe fir si sa `fure` banii.
4. Falimentati naibii epava.
-
Incalzirea pe curent poate veni de la panouri solare sau de la surse/ campuri facute de Primarie. Aceste panouri pot fi folosite in zonele cu pricina pt. a reincarca masinile electrice.
Si iata cum timp de 30 de ani unii timisoreni ii subventioneaza pe ceilalti, respectiv cei care nu sunt pe sistem centralizat ii subventioneaza pe “timisorenii lor”. Si tot mai multi timisoreni care s-au descentralizat de-a lungul anilor ii subventioneaza tot mai masiv pe ce ramasi in sistem…
Doar o minte bolnava mai poate sustine acest sistem pitred pana la radacina care in veci nu va renaste.
Sa vedem partea buna. Nu a aparut nici un imbecil explicandu-ne superioritatea sistemului centralizat
Cu banii astia rezolvi pb caldurii cu surse alternative la toate institutiile de stat conectate la Colterm plus subventii pt persoanele fizice conectate la reteaua Colterm sa cumpere centrale pe gaz .
Cand Primaria dadea milioane de euro pentru Poli, nu stiu sa fie comentat cineva ca din banii contribuabililor, cu sau fara voia lor se plateste echipa.
Nu comenteaza nimeni ca la noi in Romania cluburile de fotbal primesc bani de la primarii. Uitati-va la echipele din Liga 1.
Dar aveti treaba cu gaura Colterm. Banii s-au dus pe salariile fotbalistilor si se duc la atatea cluburi din tara. Ar trebui sa fie ilegal si fiecare club sa functioneze cu patron sau membrii asociati (socios), nu bani publici. Din banii publici sustinuta doar infrastructura si copii, nu echipele de seniori.
Colterm e totusi un proiect necesar, poate noua administratie va avea puterea sa schimbe ceva in bine.
PSD-ul e de vina
-
Este. Dar nu cred ca pesedistii au capacitatea intelectuala de a intelege de ce.
cum era cu liga vestului ? de ce nu a mers Robu la Oradea sa vada cum se contruieste o centrala de termoficare noua, moderna , pe bani europeni ? a costat 54 de milioane de euro, jumatate de la UE ! Coltermul are o datorie de aproape 70 de milioane de euro ( 320 mil lei) si Robu ce a facut ? a dat in judecata furnizorul de gaz si a pierdut , evident
Folositi membrii tuturor partidelor pe post de combustibil, tuvan gura de limbrici risipitori.
BUNA ZIUA! NU ESTE O SOLUTIE SA MARIM PRETUL!!! SA TAIATI SALARILE DIRECTORILOR SI TOATE CHELTUIELILE AFERENTE LOR(MASINI/PROTOCOL/ETC) SI SA RAMINA DOAR UNUL !!! SUNT O ARMATA DE DIRECTORI SI MINI SEFI CARE NU FAC NIMIC !!!