Încă e incertitudine la Colterm, deși directorul general e optimist că totul va fi bine la iarnă. El le-a explicat consilierilor locali, săptămâna trecută, în ultima ședință a Adunării Generale a Acționarilor, că nu prea are stocuri de cărbune, însă societatea de termoficare e pregătită pentru iarnă cu grafice de 100.000 de tone.
„Pentru acest sezon, vreau să spun că ambele centrale sunt pregătite de funcționare. S-au făcut reviziile tehnice la instalațiile de producție a centralelor și s-au făcut reviziile la instalațiile de transport și distribuție. Practic, putem porni și vom porni cât de curând, încălzirea, în funcție de temperatura exterioară. Vom livra agent termic populației”, i-a răspuns Cristian Mîțu consilierului local Adrian Lulciuc, care a vrut să știe dacă timișorenii vor avea căldură fără probleme la iarnă.
Viceprimarul Ruben Lațcău a „intrat” peste șeful Colterm și a ținut să menționeze că întrebarea alesului PNL este una politică.
„Colterm folosește două surse principale de încălzire, atât cărbune la CET Sud, cât și gaz la CET Centru. Sistemul este complementar, este interconectat și, dacă apare o avarie într-o parte, sistemul are capacitatea să distribuie pe alte părți ale rețelei de transport agentul termic, în așa fel încât să ajungă în punctul termic pe rețea. Transportul merge de la CET la punctele termice și distribuția mai departe. Dacă nu va funcționa gazul, cu siguranță va putea funcționa cărbunele. Colterm are, în momentul de față, mai multe contracte cu trei companii diferite care pot să furnizeze cărbune pe care are, nu mai știu exact, undeva la 100.000 tone contractate și care pot fi furnizate la cerere. Cererea de furnizare deja a început, deci Colterm va avea siguranță că i se poate și că i se livrează cărbune”, a explicat edilul Timișoarei.
Mîțu: Putem spune că nu avem stoc de cărbune
Adrian Lulciuc a vrut totuși să știe cum stă Colterm cu stocurile pentru iarnă, iar răspunsul a venit în cele din urmă de la directorul Cristian Mîțu.
„La ora actuală putem spune că nu avem stoc de cărbune. Avem 998 tone de cărbune stoc, dar suntem pe contracte în derulare, avem pregătite grafice de livrare. Funcționarea pe gaz generează jumătate gaze cu efect de seră și jumătate efort pentru achiziție de certificate de CO2. Am funcționat numai cu CET Centru peste vară, pe gaz, ca să mergem cu cele mai performante instalații pe care le are Colterm, randamentul cazanelor este 92,7%. Funcționarea cazanelor mixte, cărbune-gaz, la CET Sud, este de maximum 82-83%. (…) Pentru Sud vom merge momentan pe gaz, în prima dată, și, după ce vom aduce cărbune, după jumătatea lunii, vom începe și funcționarea pe cărbune. Ponderea momentan este 70 gaz – 30 cărbune și asta se va schimba. Putem oricând să basculăm pe mai mult cărbune și mai puțin gaz. Funcționarea pe gaz e o funcționare cu randamente mult mai bune, cu costuri mai mici”, a spus Mîțu.
Suntem în 10 octombrie, iar Colterm n-a pornit încă robinetul. De luni începe probele la cald, ceea ce înseamnă că se vor încălzi puțin caloriferele timișorenilor. Primarul Dominic Fritz spunea zilele trecute că „încă nu știm cine și cum va plăti această factură de gaz ce așteaptă compania Colterm pentru a putea produce agentul termic pentru Timișoara” și că nu știe „dacă va fi posibil și cum va fi posibil să evităm un scenariu de restructurare prin insolvență”.
„Noi trebuie să plătim tot ce cumpărăm în avans, Colterm având atât de mult datorii. În momentul în care pornim căldura și probabil o vom face în acest weekend, factura zilnică va fi între 2 și 3 milioane de lei, pe care trebuie să le plătim în avans. Colterm nu are aceste încasări, bugetul local, chiar dacă am da toți banii Colterm, nu are acești bani”, explica Fritz.
Nica vs. Fritz, faza banii pentru Colterm
Primăria Timișoara a cerut ajutorul guvernului pentru Colterm, dar nu a primit niciun leu din fondul de rezervă distribuit zilele trecute.
„Dacă vrem să avem căldură în spitalele, școlile și gospodăriile Timișoarei în această iarnă, Guvernul va trebui să își asume o parte a poverii”, spunea Dominic Fritz vineri, după ce s-a aflat unde merg banii din fondul de rezervă. El nu a spus însă câți bani a cerut PMT pentru Colterm.
Despre acest subiect a avut ceva de spus și președintele PNL Timiș, Alin Nica, care a spus că primăria a primit de la Guvernul Cîțu, din bugetul pe 2021, 28 de milioane de lei Timișoarei, pentru reabilitarea unui parc și a două străzi, bani pe care nu i-ar fi folosit.
„Buruienile cresc în Parcul Civic, străzile respective nu avansează, banii respectivi nu au fost practic cheltuiți. Și atunci, de ce să vii să ceri bani, când nu au reușit să cheltuiești banii pe care i-ai primit la începutul anului? De ce să dea guvernul bani pentru Colterm, când tu ai deschis șampania în martie, când ai reușit să schimbi CA și ai uitat că mai aveai pe ordinea de zi o hotărâre de cumpărarea certificatelor verzi? (…) Până acum primăria nu a venit cu o soluție de eficientizare a activității Colterm, din punct de vedere tehnologic, eventual prin accesarea unui proiect cu finanțare europeană. (…) Când autoritatea locală doar așteaptă compensații din exterior și nu face nimic din punct de vedere organizatoric, cred că niciun om cu scaun la cap nu poate să bage bani într-o gaură neagră”, a comentat Alin Nica.
El a mai completat că primăria n-a reușit să cheltuie nici jumătate din banii dați de guvern din bugetul pe acest an.
„Chiar dacă dă bani guvernul, ei nu sunt în stare să-i cheltuie. Guvernul a dat 28 de milioane de lei și n-au cheltuit nici jumătate din ei. Deci poți să le dai bani, că ei nu știu ce să facă cu ei. De ce să dai banii cetățenilor din alte părți pe incompetența și neglijența altora? Eu cred că nu e corect”, a mai spus Nica.
Tot Alin Nica anunța, în luna mai a acestui an, că a vorbit cu premierul Florin Cîțu legat de problemele Colterm, pentru ca guvernul să aloce bani pentru certificatele EUA pe care societatea de termoficare este obligată să le cumpere. Primăria ceruse atunci 45 de milioane de lei, iar Nica spunea că a semnat referatul de hotărâre de guvern. Banii n-au mai venit, iar Colterm s-a ales cu o sancțiune de 21 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat certificatele anti-poluare pentru anul 2020. Sancțiunea a fost contestată în instanță, dar asta nu înseamnă că societatea nu trebuie să mai cumpere certificatele.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Când pornește Colterm căldura? Dominic Fritz: Încă nu știm cine și cum va plăti factura la gaz
Trimite articolul
XSi care e logica sa nu iei carbune, cand preturile la gaz au crescut? Exista un risc real ca oamenii sa stea in frig in aceasta iarna. Conducatorii orasului nu stiu decat sa ii acuze pe cei dinaintea lor si sa stea cu mana intinsa la guvern. Seamana cu fabula greierele si furnica. Frigul a venit, iar noi de abia acum cautam solutii. E greu sa conduci un oras mare precum Timisoara. Problemele sunt multe si complexe. Daca nu ai pregatirea si calitatile necesare, ar trebui sa ai un minim de bun simt si sa stai deoparte.
-
Nicio problema. Doar ca pentru carbune s-ar putea sa fie necesare mai multe certificate verzi (taman alea pe care s-a acumulat o datorie imensa in anii trecuti).
-
“certificatele” sunt o chestie politica; te judeci, le amani, nu le platesti, iti asumi…dar agreatele functioneaza si e caldura in casa;
deci hai sa lasam tampeniile ecologiste in pace si sa mergem inainte facand ce ne cere constiinta…sa dam caldura
-
Da-le incolo de carbune si gaz, alcool sa fie si ne vom incalzi !
Attila Steiner, secretar de stat pentru Politică Energetică şi Climatică, aflat vineri la Bruxelles, a declarat că preţul gazelor naturale pentru populaţie nu va creşte în Ungaria.
Planurile mari, nu tin loc de caldura si apa calda. Personajele care ne conduc, nu dau doi bani pe interesele cetatenilor romani.
O sa plateasca scump PNL pt ce fac. Lasi oameni fara caldura sa te razbuni politic. Colegul lui robu a adus coltermul in situatia actuala.
-
asa ai tu ordin de la partid sa spui ca PNL sau alt partid te lasa fara caldura. Afla ca fara caldura nu te lasa nici un partid te lasa Fritz si Latcau doi incompetenti.
-
Cine a condus Timsoara in ultimii 8 ani? (Din cate stiu eu PNl. Nu l-am auzit pe Robu o data sa zica ca sunt probleme sau ca trebuie facut ceva la Colterm) Fritz a facut datorie de 40 mil lei? Acum s-a spart buboiul in capa Fritz pt ca nu se mai pot imprumuta sa astupe gaura. In fine, fie cum zici tu, jos cu Fritz.
-
Fritz a facut amenda 21mil euro. Faptul ca tu n-ai auzit de la Robu despre Colterm, este ca n-ai fost atent. Asa cum probabil n-ai fost atent nici la promisiunile electorale ale lui Fritz, in care se vede clar ca vrea insolventa Coltermului. Cetatenii? sa rabde, sa mai ia o bluza, sunt obisnuiti de la ceasca, sun romani, ce atatea pretentii la sarantocii astia. Privatizarea serviciilor publice face parte din “viziunea” neomarxistilor doara. Iar daca traim in grupuri cum ne sfatuia arhitecta puserita, ne incalzim mai usor, unul de la altul.
Dar poti folosi un motor de cautare pe net cu ceva cuvinte cheie robu, colterm… exceptand cazul in care nu poti sau nu vrei.
-
-
Mă duc să cumpăr lumânări. Din câte văd, o să ajungem repede în situația Libanului cu pene de curent de 4-5 zile. Și acolo politicienii au pus cruce oamenilor simpli.
-
Cu 36 lumânări poți încălzi 36m3
lipsesc doar 99002t, restul este in regula.
frumos. asta-mi place sa aud. de asta platesc taxe. ma face sa ma simt minunat. ma face sa tot vreau sa platesc taxe si sa mangai guvernantii in crestetul capului. si cu siguranta nu cu un topor.
Hai, lasati vrajeala! Dati drumul la caldura ca suntem in plina pandemie inca vreo cativa ani iar Covidut se bucura pentru asta.
La 30+ ani de la Revolutia care a inceput la Timisoara, facem frigul. Superb. Doar ca acum o facem in numele cauzelor nobile, stoparii incalzirii globale. Cica e mai eficient si curat cand e centralizat. O fi, in teorie. Si economia centralizata era excelenta, nu? Daca ignori pierderile pe transport, management defectuos, factorul uman intre vecini, samd. M-am saturat de semidocti care imi povestesc cum e cu eficienta, folosind modele simplificate, de gimnaziu: ignoram frecarile, mai aproximam pe ici, pe colo, conditii ideale. Pana cand ma ajunge incalzirea globala, ma omoara frigul la mine in apartament. Centrala mi-as pune maine, dar nu ma lasa. Pana una-alta, metoda aragazul, din batrani.
O marite Fritz, da-ne noua apa calda, fa-ne noua parcari zonale cu abonament, o exenta da-ne noua taxe mari sa le platim. O prea slavite fiu al poporului german arata-ne calea spre reformare, tu contructore de starzi.
Ba nesimtitule, cum ai venit asa o sa fii alungat, sunteti o sleata de incompetenti. Nu o sa iti duci nici mandatul pana la sfarsit, mai urmeaza sa vina iara si sa ai strazile nedezapezite si sa dai vina pe soarta. Esti cel mai prost pregatit individ din cati a avut Timisoara!
Toti primarii Timisoarei au lasat ceva in urma de la 1700 pana in prezent Esti o rusine!
Ai un noroc teribil ca este pandemie si nu sunt copii la scoala si la gradinita ca daca se intampla asta iti zic sigura ca veneau oamenii si te inveleau in covorul ala nou cumparat te puneau pe scaun si te aruncau de la etaj.
Sa iti treci in CV ca a fost un succes campania electorala si ca ai rezolvat toate problemele Timisoarei, acuma te pregatesti sa candidezi la primaria New York-ului calare pe un dragon cu o bagheta magica in mana!
Nu stiu de ce nu ard gunoaie. Si de ce nu genereaza si curent.
NUMA’ CE MI-AM FACUT PASAPORTUL … ULTIMA IARNA IN TIMISOARA … IN 3 LUNI PLEC DE TOT. JUR PE VIATA MEA CA NU MA MAI INTORC!!!! O SA ALEG O ZONA CALDA DIN EUROPA … ITALIA, SPANIA, FRANTA … VEDEM … SA VA IAU FAMILIILE’N BASTON DE CORUPTI ORDINARI. 17 GRADE AM IN CASA. DE 2-3 SAPTAMANI STAU CU RESOUL APRINS INCONTINUU! 8 ORE LUCRAM ORIUNDE IN LUME … NU ARE CUM SA FIE MAI RAU CA AICI!
-
Carbunele este solutia dar nimeni nu face nimic! S-au facut investitii de 72 milioane de euro ca sa fie respectate normele europene de emisii la COLTERM. Si acum peste noapte s-a luat decizia sa se remunte la lignit! Unde sunt specialistii care sa dovedeasca ca functionarea pe carbune este salvatoare in situatia actuala? Timisoara are avantajul ca poate functiona pe carbune, combustbil stocabil care are ar da o independenta in plina iarna cand pot aparea lilimitari la gaz( presiune scazuta). Nu ar fi prima data cand furnizorul de gaz la presiuni scazute ar cere COLTERM- ului sa treaca pe combusibili alternativi. Nu ne lasati fara caldura!