Liderul social-democrat vorbește despre „dialog”, „argumente” pentru „soluții eficiente, dar și echitabile, în beneficiul timișorenilor”. Compromisul ar reprezenta scăderea progresivă, în următorii ani, a taxelor pentru clădirile nerezidențiale, de la 1,95% din valoarea imobilului, cât sunt în prezent – și cât era propus și pentru anul viitor – la 1,3%.
„Am avut o discuție cu primarul Dominic Fritz legată de impozitele și taxele locale pentru anul 2025. Mă bucur că a înțeles apelul pe care l-am făcut cu privire la găsirea unor soluții de mijloc care să nu transfere asupra timișorenilor povara unor impozite și taxe excesive, dar care, în același timp, să permită administrației locale să își poată continua proiectele. (…)
Astfel, PSD, prin vocea consilierilor locali, va propune încheierea unui acord la care să participe toate partidele și prin care administrația Fritz să se angajeze ca în următorii patru ani sa scadă progresiv taxele și impozitele până la cota de 1,3. Cea mai mare reducere ar trebui sa aibă loc în anul 2025, pentru a oferi atât timișorenilor cât și companiilor un sprijin direct și consistent”, a scris Alfred Simonis pe pagina sa de Facebook.
Potrivit președintelui CJT, acest compromis nu este „un angajament politic”, ci „o strategie bine definită”. Totodată, acesta atrage atenția și că PSD va fi atent și la felul în care banii strânși din aceste taxe vor fi folosiți în bugetul local pe anul viitor.
Telenovela taxelor locale
Vă reamintim, proiectul de taxe și impozite locale a fost retras de pe ordinea de zi prima dată când a intrat, după ce inclusiv în dezbaterea care a precedat ședința au fost multe critici. Ulterior, reintrodus pe ordinea de zi, joi, 19 decembrie, acesta nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobare.
Discuțiile referitoare la taxe și impozite nu reprezintă o noutate. Și anul trecut s-a vorbit despre „majorarea cu 50%” a anumitor impozite. Este, de fapt, vorba despre o prevedere care se aplică clădirilor nerezidențiale, care se aplică încă din 2022, motiv pentru care tocmai mediul de afaceri s-a arătat împotriva proiectului de hotărâre. Majorarea de la maximumul de 1,3% la 1,95% în total a fost adoptată în 2021 și aplicată începând cu anul 2022.
În orice caz, dacă aleșii locali nu vor vota proiectul până la finalul anului, intră în vigoare o prevedere a Codului Fiscal, care stabilește cote standard. Pentru clădirile nerezidențiale, cota ar „scădea” până la 1,3%, dar pentru cele rezidențiale am putea vedea o dublare. Luni a fost convocată o nouă ședință de consiliu local pentru a putea fi adoptat proiectul de hotărâre în termen.
Trimite articolul
XNu mai transpirați! Sunteți expirați! Nu mai aveți nici o legitimitate, cu toată șleahtă de aliați din parlament! Sunteți ILEGALI, ANTICONSTITUTIONALI!…
Doi mafioți Alfred cu fratele lui la Monsnita acolo este Escobar iar Fritz este sageats lor
Sa plece Friț este jalnic orasul cu el !jos cu el!
Majorarea pt spatii nerezidentiale a fost aplicata de Robu din decembrie 2018 si a fost aplicata de atunci in aceasta forma.
Mai informati-va !