Obiectivul de la Foeni este unul din cele cinci reședințe ale familiei Mocioni, construit în 1750, fiind și una dintre cele mai vechi clădiri din Banat. În prezent, imobilul este în stare de degradare, dar a fost cuprins în programul Ro-Cultura, unde se alocă fonduri norvegiene pentru reabilitarea patrimoniului cultural. Pentru acest obiectiv, în proiectul de buget pe 2021, CJ Timiș alocă 1,5 milioane de lei pentru proiectarea și execuția „Reabilitarea, Refuncţionalizarea şi Revitalizarea Conacului Mocioni din Foeni”. Valoarea totală a proiectului este de aproape 12 milioane lei, iar Consiliul Județean contribuie cu 20% din sumă.
Consilierii județeni au votat în ultima ședință revocarea dreptului de administrare a imobilului de către Primăria Foeni și trecerea lui în administrarea CJ Timiș.
După ce se semnează contractul de finanțare, proiectul trebuie finalizat în trei ani. Consiliul Județean Timiș are realizată deja documentația pentru lucrări și urmează să lanseze o licitație pentru proiectul tehnic și execuția lucrării.
La finalul lunii ianuarie, CJ Timiș informa că din luna aprilie încep lucrările aici, întrucât se suplimentaseră fondurile pentru proiectele din program, unde este inclus și proiectul conacului Mocioni. Proiectul va fi condus de Michael de Styrcea, un urmaș al familiei.
Scurt istoric al conacului Mocioni
Conacul familiei Macioni este monument istoric de importanță națională și universală, cu valoare arhitecturală și simbolică. Clădirea a fost realizată în stil neoclasic în anul 1750, fiind opera arhitectului Mór Kallina. Conacul este străjuit de porți înalte, având trepte grupate în trei secțiuni, care împărțeau conacul în zone distincte de locuit.
Membrii familiei Macioni au fost politicieni, cărturari, filosofi, care au luptat pentru drepturile românilor din Banat și Transilvania, iar ocupația de bază era creșterea oilor și comercializarea produselor pe care le obțineau de la animale. Cel mai important membru al familiei, care a locuit aici, a fost Andrei Mocioni de Foen, strănepot al preotului aromân Constantin.
Familia a întreținut bursieri precum Victor Babeș și Coriolan Brediceanu.
După moartea ultimului moștenitor, proprietatea a fost naționalizată, iar din 1989 aparține administrației locale Foeni, timp în care a funcționat drept cămin cultural. Sălile conacului au fost și sala de sport, și discotecă, după cum povestește bibliotecarul satului. Povestea detaliată pe Prin Banat.
Trimite articolul
Xnu l-a luat carpaci ?
-
Esti o vinitura habar nu ai unde este acest conac …conacul mocionii este la Foeni …ce zmau sa faca cioara la Foeni?
-
Habar n-ai, tibitzipiripi, ca asa sunt toti pesedistii, ignoranti. La Foeni e bulibasa peste “agevarati” chiar nepotul lui Carpaci, Beiemveu Icscinci Agevaratul. E ca si luat! Asteapta doar sa-l renoveze CJT pe bani publici, apoi Agevaratul il preia din zbor si ii adauga turnuletele de rigoare, ca “sa corespunda”, sa indeplineasca criteriile estetice cu specific local, manca-ti-as.
-
Nu mai publicati date eronate ,inclusiv cei de la CJT.Istoricii au fost inlocuti de carpaci. Conacul apartine de drept satului Foeni care l-a salvat de la demolare in 1928 prin cumparare.Comuna Foeni (asa cum apare in Cf.) inseamna localitatea ,locuitorii daca vreti si nu partea administrativa(Primaria sau Consiliul local) asa cum gresit s-a inteles ,iar CJt in 2001 printr-o manevra preia in concesiune Castelul Mocioni (nu conacul…termenul este pt.Tara Romaneasca si Moldova ) de la Consiliul Local Foeni , care de fapt nu-l avea in proprietate ..Primaria Foeni avand primari slabi in acesti ani, n-a mai reparat gresala actului de concesiune in termenele prevazute de lege si asa CJT a ajuns proprietar.Cei in cauza ar trebui sa stie si sa recunoasca macar aceste aspecte…..drepturile morale si nu numai ,ale satenilor asupra edificiului.In ceea ce priveste datele Castelului Mocioni sunt total echilibristice.Abia in anul 1780 ,Andrei Mocioni primeste de la Iosif al II lea mosia Foeni ca donatie mixta.Unde-i asadar castelul la 1750?!.El este terminat la 1810 pe timpul lui Ioan Mocioni de Foen.Iar asa zisul Mor Kallina este Mauritz Kalina cel care la 1893 intocmeste planurile Mausoleului Mocioni si nicidecum Castelul Mocioni, la o diferenta asa cum sugerati dvs. de 140 de ani.Daca vreti sa scrieti si sa va implicati in proiecte de asemenea importanta pt.istoria romanilor , studiati si informati-va corect ca sa nu savarsiti o lucrare de 2 lei asa cum s-au facut atatea in batjocura ,in Romania acestor ani .