„Unul din principiile de bază ale protestantismului a fost legat de educația copiilor. Johann Sebastian Bach (1685-1750) a scris nenumărate pagini pentru îndrumarea copiilor în arta muzicală. Pentru propria lui soție a scris volumul întitulat Album pentru Anna Magdalena Bach, un curs pentru clavecin și orgă, care este de nelipsit din educația tuturor pianiștilor. Din acest volum sunt cunoscute două manuscrise datate în anul 1722și 1725, din care cel din urmă este o compilație cu diferite lucrări cu caracter pedagogic ale unor organiști din vremea sa. Ca metodă de lucru pentru organiștii adolescenți Bach a realizat volumul intitulat Orgelbüchlein (cărticica pentru orgă) unde găsim 46 de corale, compuse (între anii 1708- 1717) la diferite nivele de dificultate, prin care viitorul organist poate cunoaște nu numai coralele sub formă de citat, ci un adevărat cod secret al motivelor muzicale pe care maestrul le va folosi în marile sale opusuri pentru orgă”, subliniază prof.dr. Felician Roșca, organizatorul evenimentului.
În cadrul Festivalului Barocul în ipostaze contemporane, marți 1 aprilie, de la ora 19, publicul va putea auzi, în premieră, 27 de copii cântând la orga de factură barocă din Biserica Adventistă din Timișoara (str. Independenței).
„Este pentru prima oară când atât de mulți copii vor cânta la orgă (unii în debut artistic la orgă) doar lucrări de Johann Sebastian Bach, într-un profund act de cultură clasică”, explică profesorul Roșca.
Protagoniști concertului sunt: Glesnea Ema; Grubaschi Iasmina; Vârjan Florin; Farkas Kevin; TeglașAndrei; Gherzan Marc; Onița Robert; Toader Andreea; Dumitriu Mara; Berdeiu Sonia; Dorgo Dini; Voica Diana; Prichici Sara; Buze Alexandra; Pricop Ana-Maria; Hațegan Daria; Marinău Daniel; Poenaru Alice; Lazăr Lorena; Dohor Nicole; Grosu Florin; Gelati Danilov; Crașovan Anastasia; Ciutina Vlad; Hulea Maria; Szekely Sara; Vârjan Florin – de la clasele profesorilor: Cârdu Silviana; Dorgo Mădălina; Gelati Aida; Maniu Roxana; Mehedinți Crina; Niculete Ramona; Oros Iulia; Pârvănescu Lucia; Samoilă Elena; Toth Flora; Turcu Remus, de la Colegiul Național de Artă Ion Vidu din Timișoara. Coordonatoarea și prezentatoarea concertului este prof. dr. Mădălina Dorgo de la Colegiul Național de Artă Ion Vidu din Timișoara.
Accesul la concert este liber.
„Bach a fost un familist convins, iar copii lui l-au urmat în arta sa muzicală dedicată orgii. Din cei 21 de copii pe care i-a avut, au supraviețuit opt: 4 fete și 4 băieți. Fiica cea mai mare, având o voce frumoasă de soprană, s-a ocupat de muzică, iar cei patru fii au devenit importanți muzicieni: Wilhelm Friedmann (1710-1784), supranumit Bach din Halle va fi unul din întemeietorii noului stil galant și un precursor al simfoniei și al liedului german. Clavecinistul regelui Prusiei și capelmaistru la Hamburg, al doilea său fiu, K. Philipp Emanuel (1714-1788), Bach de Berlin și Hamburg, a contribuit la statornicirea formei de sonată și la înnoirea tehnicii pianistice. Johann Christoph (1732-1795), numit”Bach din Bückeburg”, s-a remarcat prin calitățile sale de organist în acest oraș. Un ultim fiu, Johann Christian (1735-1782), Bach din Milano și Londra a suferit o influență italiană ca elev al lui Padre Martini”, amintește directorul festivalului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!