Joi, 20 septembrie, ora 19:00, va avea loc la sala Capitol a Filarmonicii Banatul un concert de muzică clasică indiană şi muzica sufi, interpretată de artişti profesionişti din India. „Sufi este un gen muzical deosebit, puţin auzit la noi, care se adresează direct sufletului ascultătorilor”, declară organizatorii evenimentului. Intitulat „Odes to the Divine”, concertul face parte dintr-un turneu care se desfăşoară între 15 septembrie şi 2 octombrie în 9 oraşe din România.
« Născut în 1966, Simple Sharma a început să cânte la 10 ani. Licențiat în muzică vocală al “Mukand Lal National College” din Yamuna Nagar, Haryana. A studiat timp de 10 ani muzica clasică cu reputatul vocalist indian Pandit Suresh Gopal Shri Khandey, în stilul Gwaliar Gharana, s-a bucurat de îndrumarea marilor maeștri Ustad Ghulam Mustafa Khan și Ustad Nusrat Fateh Ali Khan. A colaborat cu All India Radio (timp de opt ani) și Televiziunea Indiană (2 ani), precum și cu reputatele companii muzicale HMV și BMB. A înregistrat opt albume de muzică sufi și muzică devoțională. Interpretează și predă muzică indiană clasică (vocal), bhajan, qawalli, ghazal, muzică sufi și fusion.
Ahmad Iqbal s-a născut în 1958 şi a început să studieze tabla la vârsta de 9 ani. S-a bucurat de îndrumarea a trei legendari maeștri ai Indiei, supranumiți vrăjitori ai tablei, precum Ustad Aamir Hussain Khan, Ustad Inam Ali Khan și Ustad Ahmed Jan Thirakwa. A evoluat în concerte în întreaga Indie, Italia (2001, 2006, 2007), Singapore și Malaezia (2012), având o experiență concertistică de 40 de ani.
Muzica sufi, numită și „muzica sufletului”,este muzica devoțională a sufilor, practicanții tradiției mistice a Islamului, inspirată de versurile poeților sufi: Rumi, Hafiz, Bulleh Shah, Khwaja Ghulam Farid.
Sufismul propovăduiește pacea, toleranța și pluralismul, iar muzica ocupă un loc central în experiența mistică, fiind considerată, ca și în cazul muzicii indiene clasice, o cale de apropiere de Divinitate, de purificare și transformare interioară. Ideologia sufi, apărută în sec.VIII în Persia, s-a răspândit pe mai multe continente, interferând cu culturile lumii, care au îmbogățit diversitatea acestei muzici și a genurilor ei, în mai multe țări africane, în Palestina, Siria, Turcia, Iran, Uzbekistan, Pakistan, India, Indonezia. Sufismul a pătruns în India la sfârșitul sec. XII.
Tabla este cel mai renumit instrument de percuţie indian. A fost creat în secolul 13 de către marele sfânt, poet şi muzician inovator al muzicii clasice indiene, Amir Khusro (1254-1325) şi este alcătuit din două mici tobe elaborat construite: daya – din lemn şi dagga – din metal”, explică promotii evenimentului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!