Structura programului aparţine maestrului Radu Popa şi pianistului Sorin Petrescu, solist al filarmonicii timişorene. Pentru început, publicul va asculta „Valsul în la minor op.34”, care se înscrie în categoria valsurilor lente, liniştite, sentimentale. În creaţia lui Chopin dedicată aproape în întregime pianului, excepţiile fiind câteva melodii pentru voce şi două lucrări pentru muzică de cameră, polonezele ocupă un loc important. Prin ele Chopin reînvie, cu realismul său de natură psihologică, imagini din strălucirea din trecut a Poloniei, viziuni ale martiriului poporului său. Un exemplu tipic îl constituie „Poloneza în la bemol major, op. 53”, care va urma valsului de la început. O lucrare măreaţă, plină de strălucire, foarte expresivă, care dă impresia de monumentalitate, deşi durează doar şapte minute. Atât valsul cât şi poloneza au fost orchestrate de Sorin Petrescu.
Mai apoi, publicul va audia o altă lucrare celebră, „Marea poloneză, op.22”, compusă în 1831, la Viena.
Există două poloneze ce au numărul de opus 40, care au fost orchestrate de J.F. Diethe. Programul propus de filarmonică pentru vineri va continua cu poloneza a doua, aceea în do minor. Solistul lucrărilor prezentate mai sus va fi maestrul Sorin Petrescu.
Concertul simfonic se va încheia cu o lucrare compusă în memoria lui Chopin, de Alexander Konstantinovici Glazunov, „Chopiniana”. Această lucrare reprezintă un omagiu simfonic adus lui Chopin, Glazunov considerând, ca şi lumea muzicală de azi, că dacă ar fi trăit mai mult de 39 de ani, marele pianist ar fi devenit un valoros compozitor de muzică simfonică. Concertul Filarmonicii Banatul de vineri va debuta la ora 19.
Citiți principiile noastre de moderare aici!