Concertul caritabil are loc vineri, 30 mai 2014, de la ora 19, în sala Capitol, sub conducerea muzicală a dirijorului Arthur Arnold (Olanda). Soliștii evenimentului vor fi violonistul Gabriel Popa și violistul Dorin Mâtea (Elveția).
Afişul concertului cuprinde două lucrări: Simfonia concertantă pentru vioară, violă şi orchestră în mi bemol major, K.V.364 de Wolfgang Amadeus Mozart şi Simfonia nr.5 în re minor, op.47 de Dmitri Şostakovici.
Despre lucrarea lui Șostakovici, concertmaestrul Mircea Tătaru notează, în avancronica evenimentului că este ”o mare simfonie care a făcut istorie nu numai datorită valorii ei deosebite, dar şi datorită discuţiilor deseori contradictorii, pe care muzicologii le-au purtat în jurul ei. Înainte de compunerea ei, lui Şostakovici i s-a întâmplat ceva foarte rău. La premiera operei sale Lady Macbeth din Mtsenk, a avut ghinionul să participe şi Stalin, căruia nu i-a plăcut lucrarea şi care a montat presa împotriva lui. Ceea ce a publicat ziarul Pravda, la 28 ianuarie 1936, l-a transformat pe marele compozitor în inamicul muzical numărul unu al Uniunii Sovietice. Atât de teribil a fost tonul articolului încât Şostakovici a ajuns să creadă că inclusiv familia sa era în mare pericol. El a renunţat să prezinte Simfonia a IV-a, pe care tocmai o compusese, îndepărtând-o pentru moment şi a scris o altă simfonie, despre care credea că va fi bine primită de Stalin şi partid. În această stare de aşteptare şi anxietate, lucrarea a fost prezentată în premieră la Leningrad, în 1937. A fost o interpretare excepţională, datorată şi dirijorului Evgheni Mravinski, un mare admirator al lui Şostakovici.
Atât de mare a fost succesul, ovaţiile fiind o adevărată furtună, încât se spune că ele au durat aproape cât simfonia, 40 de minute. Mulţi oameni aveau lacrimi în ochi. Ei au înţeles atât muzica cât şi tragedia compozitorului. Cel mai bine a descris-o Alexei Tolstoi, care spunea despre simfonie că este o tragedie optimistă”.
Biletele pentru acest concert se găsesc la Agenția Filarmonicii Banatul, la prețul de 20 de lei ( 10 lei pentru elevi, studenți, pensionari, 30 de lei – la loje).
Citiți principiile noastre de moderare aici!