Fundaţia Academica Culturală Timişoara organizează, duminică, de la ora 13.00, în inima munţilor Poiana Ruscăi, cea de-a 26-a ediţie a concertului simfonic din Peştera Româneşti, un proiect realizat în fiecare an din 1984 încoace. Vor concerta Cvartetul „Venus” al Filarmonicii Banatul şi Big Band-ul Timişoara, care, sub coordonarea dirijorului Franz Hoffner vor interpreta lucrări de Mozart, Rossini, Piazzolla, Verdi, Beethoven, Last, Fucik şi alţii. Acestora li se vor alătura soliştii Diana Pap, Sorina Savii, Radu Guti şi Marta Teglas.
Organizatorii evenimentului sunt Fundaţia Academica Culturală Română (FACT) şi Speotimiş, cu sprijinul Centrului pentru Cultură şi Artă al judeţului Timiş şi al Filarmonicii Banatul.
Concert simfonic unic în România
Cine s-ar fi gândit că există posibilitatea de a merge la un concert ţinut tocmai într-o peşteră? „Este ideea prietenului meu, doctorul Constantin Lupu, care acum 26 de ani a conceput această manifestare, iar noi îl sprijinim fără rezerve. E Lupul meu preferat”, a arătat Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul. Prima ediţie a „speoconcertului” de la Româneşti a avut loc în 1984 şi de atunci evenimentul atrage în fiecare toamnă sute, chiar mii de oameni din toată ţara.
Povestea concertelor din peştera bănăţeană a început în 1984, la o întâlnire a membrilor Speotimiş, organizată de preşedintele clubului, medicul psihiatru Constantin Lupu.
„Voiam să le oferim ceva deosebit invitaţilor noştri, iar într-o noapte am visat ceva cu muzică şi lumini în peşteră. Aşa mi-a venit ideea unui concert în inima muntelui Poiana Ruscă. Primul eveniment a fost de un succes remarcabil. Ziarele din Elveţia şi Germania au alocat un spaţiu important evenimentului, titrând: „Mozart într-o grotă din Carpaţi”. Asta ne-a încurajat, iar membrii Speotimiş au făcut tot posibilul penetru a perpetua acest eveniment. Acustica este unică în Europa. Mai ales că este o sală din calcar dolomitic, veche de peste o sută de milioane de ani. Această manifestare unică în România este gândită ca un moment de întâlnire a omului cu natura, cu aurul luminos al munţilor toamna, cu muzica clasică, adevărată. Pot intra până la 5.000 de spectatori. Practic, muntele prinde viaţă”, povesteşte Constantin Lupu, iniţiatorul speoconcertelor.
În cele 25 de ediţii anterioare, la Româneşti au susţinut concerte artişti de renume, din România şi din alte ţăr. În peştera din Timiş au cântat Orchestra Regală din Copenhaga – Danemarca, artişti din Sorento – Italia, din Franţa, Canada, Japonia, SUA etc, iar în public s-au aflat melomani din diverse colţuri ale lumii.
Constantin Lupu a arătat că cea mai numeroasă orchestră care a cântat la Româneşti a fost cea a municipalităţii din Szeged, Ungaria, care a venit cu 88 de instrumentişti.
Speotimis si „olandezul zburator”
Între cei care pun umărul la buna desfăşurare a concertului din Peştera Româneşti se află şi un cetăţean olandez, „alintat” de directorul Filarmonicii Banatul „olandezul zburător”. Maurice Bonne nu a mai ratat niciun concert în ultimii 15 ani. „E un loc important, iar ce se întâmplă aici e deosebit. Din acest motiv am decis să mă implic în organizare, ca şi voluntar, fiind şi membru al clubului Speotimiş. Împreună cu prieteni din România, ne ocupăm de lumini, de amenajarea sălii, a zonei, dar şi de întărirea marcajelor. Pregătirea peşterii se face cu câteva zile înainte. După ce pleacă lumea, facem curăţenie în peşteră, să nu rămână nimic în urma noastră. Ploaia ar putea fi o problemă pentru noi, pentru că accesul către peşteră se face o bună parte pe jos”, a arătat Maurice Bonne.
Accesul publicului la concert este liber. Melomanii pot ajunge în localitatea Româneşti fie cu trenul, fie cu maşina.
Accesul la peşteră se face:
– Din Timişoara, pe drumul E70 Timişoara – Lugoj, apoi pe DN 68A (spre Deva, prin Făget), până la Coşava.
– Din Deva – DN 68A (spre Lugoj prin Margina) până la Coşava. Din Coşava se urmează şoseaua spre Valea lui Liman până în localitatea Româneşti.
Din Româneşti există un traseu parţial accesibil auto până la peşteră, urmează o oră de mers pe jos, pe drumul care părăseşte satul în dreptul cimitirului. Se urmăreşte marcajul cu cruce galbenă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!