Mai mulţi consilieri municipali au propus, recent, vânzarea terenurilor deţinute de Primăria Timişoara pe care se află clădiri, blocuri sau hale industriale către proprietarii acestora, iar banii obţinuţi să fie folosiţi pentru reabilitarea termică a şcolilor şi a altor clădiri deţinute de municipalitate.
Propunerea celor şase aleşi municipali din aproape toate partidele reprezentate în Consiliul Local Timişoara nu este privită cu ochi buni de primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, care susţine că nu este momentul oportun pentru o asemenea iniţiativă.
„Timişoara nu este un oraş blocat din punct de vedere financiar sau în pragul colapsului pentru a fi nevoit să-şi înstrăineze proprietăţile, într-o perioadă în care piaţa imobiliară este prăbuşită. Prin urmare, înstrăinarea proprietăţilor administraţiei locale, pretextând criza financiară, nu mi se pare un demers făcut în interesul municipalităţii, ci mai degrabă în cel al unor anumiţi dezvoltatori imobiliari”, afirmă Ciuhandu.
Pe lângă argumentul economic, edilul şef al Timişoarei invocă şi o potenţială neregulă din punct de vedere legal al acestui demers legislativ.
„Principala preocupare a oricărei administraţii trebuie să fie creşterea continuă a calităţii vieţii şi a confortului cetăţenilor pe care îi reprezintă. În acest sens, pentru noi, principala prioritate este asigurarea unei dezvoltări spaţiale armonioase şi durabile a oraşului nostru. Lucrăm în momentul de faţă la elaborarea Planului Urbanistic General al Municipiului Timişoara, care va reglementa dezvoltarea urbană pentru următorii ani. Prin faptul că se lucrează la acest PUG nici nu putem, în momentul de faţă, din punct de vedere legal, să intervenim pentru a schimba regimul de proprietate al terenurilor”, a mai spus Ciuhandu.
El afirmă că, după adoptarea noului PUG, acest proiect ar putea fi reluat, însă şi atunci va trebui avută în vedere strategia de dezvoltare a oraşului.
„După ce vom avea acest PUG putem lua în calcul vânzarea unor terenuri, dar nici atunci printr-o hotărâre de consiliu local care să stabilească o regulă generală, ci printr-o abordare punctuală a fiecărui caz în parte, care să conţină o evaluare concretă a sumei care ar urma să fie încasată precum şi investiţia care ar urma să fie făcută cu aceşti bani. De asemenea, la fiecare caz în parte trebuie să avem în vedere strategia de dezvoltare a oraşului, pentru a nu ne trezi în situaţia că vindem un teren pentru o investiţie iluzorie, teren pe care sau nu vom mai putea să-l mai recuperăm în viitor, sau vom fi obligaţi la diverse concesii în detrimentul oraşului şi al cetăţenilor săi”, concluzionează primarul Timişoarei.
Proiectul de hotărâre la care face referire edilul a fost elaborat la propunerea consilierilor municipali Traian Stoia (PSD), Valentin Moldovan (PNŢCD), Petru Ehegartner şi Adriana Blaj (PNL), Ovidiu Ciuhandu (PDL) şi Francisc Szabo (UDMR).
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!