Rezoluția adoptată la finalul discuțiilor atrage atenția asupra lipsei banilor necesari acoperirii majorărilor salariale și a indemnizațiilor, dar și a necesarului acoperirii sumelor datorate celor care au câștigat în urma unor sentințe judecătorești. Documentul, adoptat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București, se referă la finanțarea universităților, cerându-se explicit creșterea finanțării instituționale pentru anul 2018 cu sumele necesare acoperirii majorărilor salariale prevăzute în Legea 153/2017, inclusiv a diferențelor rezultate în urma introducerii indemnizației pentru deținerea titlului științific de doctor, precum și alocarea de fonduri din bugetul MEN pentru plata sumelor datorate salariaților în baza sentințelor judecătorești. Cei cinci rectori au cerut prin documentul elaborat o recalculare a alocărilor pe student echivalent unitar, astfel încât să reflecte creșterile salariale din ultima perioadă.
Reprezentanții Consorțiului susțin distribuirea a 1% din finanțarea de bază a universităților pentru cercetarea universitară, pe criterii competitive. Având în vedere contribuția universităților membre ale Consorțiului la producția științifică a României, aceștia solicită implicarea reprezentanților Consorțiului în elaborarea metodologiei de finanțare. De asemenea, conducerile celor cinci universități consideră că orice discuție referitoare la o nouă lege a educației nu poate fi legitimă fără implicarea reprezentanților universităților membre ale Consorțiului.
În ceea ce privește finanțarea competitivă a cercetării în România, membrii organizației acuză apariția unor „incidente nefericite în derularea ultimelor competiții: criterii de evaluare interpretabile, renunțarea la evaluatorii internaționali, precum și alte insuficiențe procedurale”.
În dezbaterea celor prezenți la întâlnire a intrat și problema școlii doctorale din România, mai precis au cerut ierarhizarea universităților pe acest subiect, pe baza unor criterii transparente.
Citiți principiile noastre de moderare aici!