La instalarea taberei pentru refugiați de la Lunga, din comuna Comloșu Mare, se lucrează încă de sâmbătă seara, iar duminică dimineața, jandarmii, polițiștii de frontieră și echipajele ISU și STS încă mai ridicau corturi și făceau amenajări în zonă. Autoritățile locale le-au pus la dispoziție un teren de 1,5 hectare. Erau deja peste 50 de corturi montate.
În această desfășurare de forțe sunt implicate toate structurile Ministerului Afacerilor Interne, iar reprezentanții Crucii Roșie au trimis ajutoare pentru noua tabără amenajată.
Doar tabăra de la Lunga, peste care survola un elicopter duminică dimineața, ar putea să adăpostească 500 de migranți. Au fost duse acolo alimente și paturi.
Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne, ar fi vorba despre un exercițiu menit să testeze capacitatea operaţională de răspuns a autorităţilor române în faţa fluxului de refugiaţi înregistrat în statele din vecinătatea României.
„Din dispoziţia viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, în judeţul Timiş se desfăşoară un exercițiu de testare a capacității operaționale de răspuns a autorităților române, raportat la situaţia înregistrată în statele din vecinătatea României, din punct de vedere al dinamicii fluxurilor migratorii. În aplicarea deciziilor luate de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, condus de vicepremierul Gabriel Oprea, în ultimele săptămâni, autorităţile române au intensificat măsurile de siguranţă la frontiera României cu Serbia, prin dislocarea unor forţe şi mijloace logistice suplimentare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat al MAI.
De altfel, în județul Timiș este așteptat și ministrul de Interne, Gabriel Oprea, pentru a vedea cum decurg pregătirile la fața locului.
Reprezentanții MAI au anunțat, duminică, că o altă tabără provizorie urmează să fie instalată în zona Stamora-Moravița în județul Timiș.
„Printre activităţile desfăşurate în cadrul acestui exerciţiu de testare a capacităţilor operaţionale este inclusă şi organizarea de tabere temporare pentru preluarea persoanelor care ar solicita o formă de protecţie în România. O astfel de tabără este amplasată în apropierea localităţii Lunga, iar o alta urmează să fie amplasată în zona Stamora Moraviţa. În aceste tabere sunt verificate resursele şi capabilităţile necesare desfăşurării activităţilor specifice la frontieră, respectiv trierea, înregistrarea, amprentarea şi identificarea cetăţenilor străini, precum şi a procedurilor care se aplică în astfel de situaţii”, au explicat oficialii MAI.
Cei din Ministerul de Interne spun că activităţile care se derulează la frontiera cu Serbia, în care sunt implicaţi polițiști de frontieră, reprezentanți ai structurilor de imigrări, jandarmi, polițiști, pompieri şi alte structuri, sunt măsuri cu caracter preventiv.
Şi în localitatea Beba Veche a fost identificată o suprafaţă de teren de aproximativ 5 hectare, lângă Poliția de Frontieră, unde ar putea fi amenajată provizoriu o tabără pentru refugiați.
Oamenii din Lunga se tem de ce ar putea face refugiaţii. Vor garduri!
UPDATE. Văzând o asemenea desfăşurare de forţe, unii locuitori din satul Lunga se tem că refugiaţii vor veni peste ei şi vor crea probleme. Şi ei cred că ar trebui amplasate garduri, aşa cum au procedat ungurii la frontieră. Au povestit că a fost mobilizare mare în timpul nopţii, când s-a lucrat la nivelarea terenului pentru a putea fi amplasate corturile.
„Azi-noapte a venit un autogreder, au nivelat terenul și s-au apucat până dimineața să instaleze corturile. Au eliminat aici toate grădinile la oameni (…) și noi să stăm aici cu ei, cu lumina în curte, că vezi Doamne! Mi se pare foarte agravată (n.r. – situația), că am văzut ce fac pe dincolo, ce fac la unguri, ce fac în Germania… Se spune că deja au intrat peste oameni prin case. Să stai cu ușa închisă , să stai cu furca la pat că vezi că vin. Dacă la unguri au făcut ce au făcut, păi la noi în România ce o să facă? (…) O să fie greu. Ei spun de sus că o să fie, o să facă, o să amenajeze. De ce nu i-au lăsat la intrare în comună, de ce i-au adus în sat aici, printre oameni? O să fie dezastru, dacă nu îngrădește, dacă nu aduc garduri, să-i păzească. Ei spun că îi păzește patrula de jandarmi… Păi câte corturi sunt aici, dacă nu sunt 150 cred, că au mai venit astăzi, când am plecat noi la biserică”, a povestit un bărbat.
La fel, cu frica în sân, stau acum şi alţii care locuiesc în apropierea taberei de la Lunga.
„Sunt foarte aproape de noi și de aceea ne e și frică că vin peste noi și eu știu ce se poate întâmpla. Noi ne așteptăm la rău, nu la bine. (…) Pot să vină peste casă, ne strâng de gât, Doamne ferește! Să nu fie cazuri. De ieri, au venit camioane, au venit jandarmi, au venit de la pompieri… Numai ne-am trezit că vin, bat țevi, pun corturi, după aceea am întrebat ce se întâmplă. Au zis că se pregătesc pentru refugiați”, a mai povestit o femeie.
Alţii spun că nu se tem, dar sunt totuşi îngrijoraţi de modul în care s-au organizat autorităţile din ţara noastră şi propun ca refugiaţii, dacă ajung aici, să fie îngrădiţi şi păziţi bine, dar şi hrăniţi corespunzător.
„Nouă nu ne este frică, dar, totuși, sunt omeni străini. Nu știu ce să spun, dar eu m-am convins de ce am văzut la televizor. Am văzut bărbați tineri, vlăjgani, de la 20 de ani mai încolo, se uită după păr mai lung și treburi de-astea nu sunt bune. Și încă ceva: lângă casa Armatei sau pus corturile? Nu e bine. E ca și cum ai pune hoțul lângă casă. Nu știu Bucureștiul cum s-a gândit, nu a fost o idee bună să pună corturile lângă casa Armatei. Toată lumea cred că este nemulțumită de toată tărășenia asta (…) Unde le-a fost mintea? Este la Comloș un teren de sport făcut de primărie, din banii europeni. Trebuia amenajat acolo, pe pajiște, trebuia îngrădit, cum s-a arătat la televizor, cum e la unguri, cu gard de doi metri, jandarmerie, eu știu ce fel de armată mai avem în țară, să fie păziți. Ei, dacă sunt oameni cu caracter, se poartă frumos. Și să le dea mâncare la toți, să facă o cantină, să le dea la oameni de mâncare, că omul flămând face rele, și multe rele, nu așa. Să nu ajungem la crime”, a recomandat altă femeie care locuieşte în apropierea taberei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!