S-a născut în Italia, în 1979, în Altamura, provincia Bari. Atât bunicii, cât şi părinţii săi sunt hairstylişti, aşa că provine dintr-o familie cu experienţă în domeniu. „Am fost pasionat încă de mic, avem un salon de 63 de ani, iar mama m-a dus acolo la 5 zile după ce m-am născut. Acolo am stat tot timpul. Prima tunsoare am făcut-o la 12 ani, am experimentat pe tata”, mărturiseşte hairstylistul.
Massimiliano Cornacchia a făcut şcoala de stilişti din Bari, timp de 3 ani. Simultan a făcut şi o specializare la o şcoală tehnică de chimie industrială, iar mai apoi a absolvit şi Academia Framesi, în prezent reprezentând brandul Framesi în România, ca director tehnic. Grupul Framesi, fondat la Milano în 1945, reprezintă unul din cei mai importanţi producători mondiali în domeniul produselor de îngrijire profesională a părului.
Un bun stilist trebuie să fie un bun psiholog
Cornacchia a lucrat de-a lungul vremii în nenumărate ţări din Europa, printre care Germania, Anglia, Spania, Argentina şi Cehia. În România a ajuns pentru prima dată în septembrie 2005, iar după ce s-a stabilit pe plaiurile mioritice, la Bucureşti, a avut clienţi din toate colţurile lumii: Israel, Suedia, Franţa, Egipt, Italia, Anglia sau Republica Moldova.
„Un stilist devine tehnician când face specializări. În România în 6 luni devii stilist, în Italia după 3 ani. Aici sunt multe lucruri care nu sunt învăţate cum trebuie, mulţi învaţă lucruri neadevărate, nu există nicio bază de învăţare de psihologie, chimie, dermatologie. La un hairstylist vin mulţi oameni nesiguri, care au probleme, trebuie să ştii să vorbeşti cu ei, cu o greşeală la păr i-ai distrus psihologic. Ca să fii un bun stilist trebuie să fii şi un bun psiholog. După 6 luni de şcoală nu poţi să acumulezi suficiente cunoştinţe pentru a fi un bun stilist. Eu consider că meseria mea trebuie să o facă doar cei pasionaţi, pregătiţi să studieze”, a explicat Cornacchia.
Massimiliano Cornacchia: „În meseria mea, 90 la sută e tehnică”
Când vine vorba să aleagă între tehnică şi fantezie, Massimiliano pune mereu accentul pe tehnică, considerând că aceasta e cea mai importantă în meseria sa. „În meseria mea, 90 la sută e tehnică. Dacă vorbim de vopsea, atunci vorbim de chimie şi fizică, nu există fantezie. Dacă tu vrei să combini un galben cu un mov iese o porcărie – cele două se anulează, iese un gri, care e urât. Un permanent tot de chimie ţine. Tunsul este geometrie, nu e altceva. De aceea trebuie să studiezi. Să se potrivească frizura cu fizionomia – totul e tehnic. Fantezia vine abia după”, mai spune hairstylistul.
„Oamenii din Timişoara sunt mai deschişi”
A ales să plece din Bucureşti şi să se mute la Timişoara din motive de natură personală. „Am simţit că nu mai vroiam o viaţă stresantă şi m-am gândit că Timişoara e diferită ca viaţă, oamenii sunt mai deschişi, mai zâmbitori, te primesc altfel. E mai aproape de Italia, de graniţă, sunt mai mulţi italieni aici, am prieteni în Timişoara şi în Arad. Oamenii sunt mai drăguţi, sunt mult mai deschişi la schimbări aici”, mai spune Massimiliano Cornacchia.
Va colabora cu Salonul Monica din Timişoara, va lucra în Complexul Studenţesc, unde are un spaţiu de lucru propriu în salon, deoarece intimitatea e foarte importantă. „Cred că voi avea o colaborare frumoasă cu doamna Monica. Voi face şi seminarii, deoarece vreau să îi ajut pe cei ce vor să fie ajutaţi”, a adăugat stilistul.
Printre clienţii săi din Bucureşti se regăseau numeroase vedete. Printre cei care au apelat la priceperea sa de-a lungul vremii s-au numărat Monica şi Irinel Columbeanu, Adrian Enache, Gabriel Cotabiţă, Dida Drăgan, Iuliana Marciuc, Iulia Vântur, Oana Roman, Catinca Roman şi Oana Cuzino. Unii l-au anunţat deja că vor veni să se tundă la Timişoara.
„Consider că oameni care au nevoie de munca şi ajutorul meu sunt şi în Timişoara. Vedetele sunt clienţi ca şi oricare alţii. Mulţi îmi sunt prieteni şi sunt convins că mulţi clienţi din Bucureşti vor veni şi în Timişoara”, mai spune Cornacchia.
Pe lângă pasiunea pe care o are pentru propria meserie, hairstylistul mai are un hobby – foarfecile. „Am început să le studiez încă de mic. Pentru foarfecile bune se folosesc diverse metale, iar părul creşte diferit, e mai strălucitor dacă foloseşti o foarfecă bună. Dacă tunzi perfect, părul nu e stresat. Am şi foarfeci care ajung la 7-8.000 de euro. În total am peste 50 de foarfeci, dar în România am doar 14-15, restul le am acasă, în Italia”, spune stilistul.
Se poartă părul scurt
În ceea ce priveşte tendinţele în materie de hairstyle pentru primăvara 2011, Massimiliano Cornacchia ne-a mărturisit că se poartă părul foarte scurt şi tunsorile duble. „Este vorba mai ales de două feluri de lungime complet diferite în aceeaşi tunsoare şi de jocuri de culori – amestecăm culori reci cu culori calde, cu un contrast uşor, să nu fie prea strident. Se folosesc toate culorile, de la închis la deschis, nu mai merge doar o culoare rece sau una caldă. Se mai poartă degradeurile şi culorile în alunecare”, explică hairstylistul.
Italianul crede că oamenii din Timişoara sunt mai deschişi la schimbări faţă de cei Bucureşti. „În Bucureşti sunt mai mulţi bani, mai multe fiţe, oamenii pleacă cu ideea că nu au nevoie de nimeni, de nimic. Cei de aici acceptă sfaturi, e mai uşor. Asta îmi doresc şi în Timişoara – un raport deschis cu clienţii, să aibă încredere în mine”, conchide Cornacchia.
Cei care doresc să beneficieze de serviciile de înaltă clasă ale hairstylistului o pot face stabilind o programare la Salon Monica din Complexul Studenţesc.
Alexandra Pleşa
Citiți principiile noastre de moderare aici!