Multe străzi din Timișoara sunt efectiv invadate de gunoaie, mai ales pe trotuare, iar oamenii nu mai au pe unde trece. Deșeurile aruncate ilegal de timișoreni, cu multe zile înainte ca mașinile Retim să aibă traseul programat pe strada lor, emană un miros insuportabil. În unele zone miroase a hoit, în altele gunoaiele sunt chiar lângă locurile de joacă la care părinții își duc copiii să se relaxeze.
Focar de infecție la locul de joacă
Așa este în zona Girocului, de exemplu. O cititoare Tion.ro atrage atenția că părinții nu-și mai pot duce copiii la joacă în părculețul cu intrare de pe străzile Mureș și Măgura, din cauza focarului de infecție creat acolo.
„Zilele trecute, Retimul a ridicat gunoiul menajer din zona Girocului. Din nefericire, a omis să ridice gunoiul care tronează lângă parcul pentru copii cu intrare de pe străzile Mureș, Cheia și Măgura. Parcul arată deplorabil. Gunoiul de lângă a început să degaje un miros îngrozitor. Ar trebui curățat, igienizat. Hintele, băncile, balansoarele revopsite. Gunoiul, pe lângă faptul că este inestetic, reprezintă și un focar de infecție. Deși au fost sesizări, nimeni nu consideră că părculețul reprezintă o problemă stringentă. Nu se poate instala o cameră video pentru ca cei care aruncă gunoiul în acel loc să fie amendați și puși să ridice gunoiul?”, ne-a scris cititoarea noastră.
Nu este singura zonă din oraș care arată deplorabil și în care miroase ca la o groapă de gunoi. Oficial, mai sunt șase zile din campania de curățenie de primăvară. O campanie desfășurată de ani buni la Timișoara, cu reguli clare ce ar trebui respectate. An de an, primăria și Retim au anunțat că se pot arunca doar obiecte de uz casnic și gospodăresc, deșeuri electrice, electronice și electrocasnice, dar și deșeuri vegetale. Fără moloz, sticle, gunoaie scoase din pivnițe și poduri.
Gunoaiele se aruncă doar cu o zi înainte de programare
Deșeurile trebuie scoase doar cu o zi înainte de ziua în care este programată colectarea pe zone și pe cartiere. Adică fix cu o zi înainte de a trece mașina Retim pe strada unde se aruncă gunoiul.
„Deșeurile se depun în ordine, la limita carosabilului, fără a împiedica circulaţia, cu o zi înainte de ziua în care este programată colectarea pe zone şi cartiere. Deșeurile NU se depun amestecat”, transmiteau, an de an, cei de la Retim.
Este interzisă și aruncarea de deșeuri după trecerea mașinilor Retim, aici fiind nevoiți să intervină polițiștii locali.
Anul acesta, parcă nimeni nu a mai ținut cont de regulile deja înrădăcinate în Timișoara. Curățenia de primăvară a început foarte târziu, abia după sărbătorile pascale, iar oamenii au scos gunoaiele mult mai devreme pe străzi. Retim nu a mai făcut față, iar Poliția Locală nici atât. Oamenii legii ar trebui să patruleze în număr mare pe străzi pentru a-i prinde pe cei care aruncă gunoaie ilegal.
După finalizarea campaniei, primarul Nicolae Robu susține că polițiștii locali vor da amenzi și Retimului, dacă încă mai există gunoaie pe străzile orașului.
„Poliția Locală nu a dat amenzi, abia acum când expiră termenul pe diverse străzi pentru colectarea gunoaielor în campania de curățenie, unde se va constata că nu sunt ridicate conform graficului anunțat, se vor aplica amenzi. (…) Oamenilor li se dau amenzi oricum, dacă sunt identificați, nu poți să dai amenzi dacă nu ai nicio probă, dar se vor da și Retimului, pentru că până la urmă este mizerie în oraș. Dacă nu îi convine, nu are decât să se ducă în instanță”, a anunțat primarul Timișoarei.
Cei de la Retim au anunțat deja că aceasta ar fi ultima campanie de curățenie organizată la Timișoara.
Oficial, mașinile societății de salubritate trebuie să mai colecteze doar gunoaiele apărute în sudul orașului, până în 13 mai. Spre deosebire de anii trecuți, în acest an oficialii Retim nu au mai anunțat programul pe perimetre stradale, ci doar pe străzi, în ordine alfabetică.
UPDATE. Primarul vrea să continue campaniile de curățenie, dar cu containere mari
Nicolae Robu face un ultim apel la timișoreni să respecte graficul anunțat de societatea de salubritate. Edilul-șef recunoaște că, într-adevăr, anul acesta a început mult prea târziu campania de curățenie. El susține că Retim a anunțat asociațiile de proprietari și că a adunat deșeurile conform graficului stabilit, astfel că societatea de salubritate nu poate fi amendată.
„Îi rog pe cetățeni să respecte graficul. Mizeria pe care o vedem în oraș, pe străzi, se datorează pe de o parte Retim, dar se datorează pe de altă parte cetățenilor care nu înțeleg să procedeze așa cum ar fi trebuit să o facă. Și vin cu exemple concrete. Am cerut șefului PLT să îi amendeze pe cei de la Retim fără menajamente, peste tot unde nu-și fac datoria. Domnul director Cojan m-a informat că n-are temei să dea amenzi Retim, pentru că absolut peste tot gunoaiele au fost ridicate în ziua planificată”, explică primarul Timișoarei.
Campania a început cu stângul în orice caz, mult prea târziu și puțin promovată. Atât la nivelul primăriei, cât și la nivelul asociațiilor de proprietari, cât și la nivelul Retim.
„Ce s-a întâmplat? Retim a comunicat asociațiilor de proprietari că pe strada X, de la numărul până la numărul, gunoiul va fi ridicat în data de, să zicem 3 mai. Cetățenii s-au apucat din 20 aprilie să scoată tot ce nu mai aveau nevoie în stradă. Retim a venit în 3 mai și a ridicat, dar au stat două săptămâni acolo și au făcut orașul de râs. Asta s-a întâmplat în tot orașul. Orașul are 1.200 de străzi, acest fenomen s-a întâmplat la scara întregului oraș. Atâta gust amar ca în această perioadă n-am avut niciodată de când sunt eu primar”, completează edilul-șef.
În orice caz, spune că vrea să continue campania, dar pentru anii următori sau chiar pentru curățenia de toamnă vor fi cumpărate containere. Funcționarii din primărie lucrează în prezent la documentația pentru un nou contract.
„Nu o să se mai întâmple. Vom avea containere mari în care să se depună ceea ce se va conveni că trebuie depus și vom curma depozitarea de gunoaie în stradă. E trist, pentru că Timișoara este un oraș superb. Și se pătează imaginea lui cu astfel de lucruri. Doar în anumite perioade se va face. Nu vor fi în permanență pe străzi. În anumite perioade și pe anumite lucruri, nu ca acum, când lucruri care ar fi trebuit să fie puse în pubele, zi de zi, au fost acumulate în garaje sau Dumnezeu știe pe unde…”, a conchis Robu.
Străzile pe care mai trebuie să treacă Retim, în ordine alfabetică:
1 Decembrie (din Arieș în Buziașului) – 13 mai
16 Decembrie 1989 (numere impare) – 12 mai
Alexandru Vaida-Voievod – 8 mai
Aluniș – 9 mai
Ana Ipătescu – 9 mai
Angel Sava – 13 mai
Anghel Saligny – 13 mai
Anton Pavlovici Cehov – 9 mai
Anul 1848 – 9 mai
Apateu – 10 mai
Apelor – 13 mai
Apicultorilor – 9 mai
Arh. Laslzo Szekely – 12 mai
Arieș – 13 mai
Aron Cotruș – 13 mai
Aurel Păunescu Podeanu – 13 mai
Aurel Peteanu – 13 mai
Aurel Vernichescu – 13 mai
Aurelia Fătu Răduțu – 13 mai
Aurelianus – 8 mai
Aviatorilor – 13 mai
Baia – 13 mai
Barbu Iscovescu – 8 mai
Basmului – 13 mai
Batania – 10 mai
Bitolia – 10 mai
Bradul – 13 mai
Brașov – 12 mai
Brigadierilor – 13 mai
Bucegi – 13 mai
Calistrat Hogaș – 13 mai
Câmpului – 13 mai
Canalul Bega – 13 mai
Caras – 8 mai
Carpați – 13 mai
Călin Nemeș – 12 mai
Căprioarei – 10 mai
Cărturarilor – 13 mai
Cercului – 9 mai
Cermena – 10 mai
Cerna – 13 mai
Cezar Boliac – 10 mai
Charles Darwin – 8 mai
Chimiștilor – 13 mai
Chișodei – 9 mai
Cocorilor – 13 mai
Colonia Radio – 13 mai
Colonia Slavic – 13 mai
Constantin Brâncoveanu (din Rebreanu în Porumbescu) – 11 mai
Constantin Brâncoveanu (din 16 Decembrie în C. Porumbescu) – 12 mai
Constantin Brăiloiu – 13 mai
Constantin Miu-Lerca – 10 mai
Constantin Noica – 12 mai
Constanța – 13 mai
Constructorilor (zona Azur) – 13 mai
Corbului – 12 mai
Coriolan Băran – 12 mai
Cornel Grofșoreanu – 12 mai
Cornelia Sălceanu – 8 mai
Corneliu Coposu (din Cluj în Pestalozzi) – 8 mai
Cosminului (din Adolescenței în Rebreanu) – 13 mai
Craiova – 13 mai
Crângului – 13 mai
Crișul – 13 mai
C-tin Dobrogeanu Gherea – 9 mai
Cuvin – 8 mai
Daliei – 8 mai
Delfinului – 8 mai
Deliblata – 8 mai
Delinești – 13 mai
Deta – 13 mai
Dimineții – 9 mai
Dimitrie Bojincă – 12 mai
Dilpich Hans – 13 mai
Dositej Obradovici – 13 mai
Dr. Ioan Bontilă – 10 mai
Dr. Ioan Mureșan – 13 mai
Dr. Pavel Vasici Ungureanu – 12 mai
Drubeta (din Rebreanu în Independenței, numere pare) – 11 mai
Dumbrava Roșie – 10 mai
Dumitru Kiriak – 11 mai
Efta Botoca – 13 mai
Emil Gărleanu – 13 mai
Emil Zola (din Bujorilor în Musicescu) – 9 mai
Energiei – 13 mai
Eroilor de la Tisa – 9 mai
F.C. Ripensia (din 1 Decembrie în Pârvan) – 8 mai
F.C. Ripensia (din 1 Decembrie în Negoiu) – 13 mai
Feleacul – 13 mai
Fermității – 10 mai
Filaret Barbu – 12 mai
Frederic Chopin – 10 mai
Galileo Galilei – 9 mai
Garabet Ibrăileanu – 13 mai
Gărâna – 13 mai
General Henri Berthelot – 12 mai
General Magheru – 13 mai
George Topârceanu – 13 mai
Gheorghe Doja – 12 mai
Gheorghe Popovici – 13 mai
Gheorghe Ranetti (din Rebreanu în Snagov) – 11 mai
Glad (din Drubeta în Șagului) – 11 mai
Gloriei – 8 mai
Grădinarilor – 13 mai
Grigore Popiți – 10 mai
Hebe (din Rebreanu în Șireanu) – 11 mai
Herculane – 9 mai
Herodot – 10 mai
Ilia Repin – 13 mai
Industriei – 13 mai
Inocențiu Micu Klein – 10 mai
Ioachim Miloia (din Musicescu în Dimineții) – 9 mai
Ion Cristoreanu – 13 mai
Ion Heliade Rădulescu – 12 mai
Ion Luca Bănățeanu – 13 mai
Iosif Cel Nou – 13 mai
Iosif Vulcan – 10 mai
Iovan Sterja Popovici – 13 mai
Izlaz (din Bujorilor în Musicescu) – 9 mai
Istria – 10 mai
Ivan Petrovici Pavlov – 9 mai
Johann Guttenberg – 8 mai
Jokai Mor – 13 mai
Joszef Attila – 13 mai
Jules Verne – 13 mai
Lascăr Catargiu – 8 mai
Laurian August Treboniu – 12 mai
Lăutarilor – 8 mai
Leului – 8 mai
Lev Tolstoi – 11 mai
Levănțica – 10 mai
Liviu Rebreanu (din Șagului în Drubeta – numere impare) – 11 mai
Liviu Rebreanu (din Drubeta în Martirilor – numere pare) – 13 mai
Liviu Tempea – 13 mai
Lothar Rădăceanu – 9 mai
Luduș – 13 mai
Mareșal Averescu (din Martirilor în Drubeta – numere impare) – 13 mai
Mariana Drăghicescu – 13 mai
Martir Angela Sava – 13 mai
Martir Claudiu I. Vârcuș – 13 mai
Martir Constantin Gârjoabă – 13 mai
Martir Cornel Popescu (1918) – 13 mai
Martir Cristina Lungu – 13 mai
Martir Elena Nicoară – 13 mai
Martir Ianos Paris – 13 mai
Martir Ioan Ciordaș (1918) – 9 mai
Martir Ioan Stanciu – 13 mai
Martir Ioan Tănase – 13 mai
Martir Marius Ciopec – 13 mai
Martir Mihai Apro – 13 mai
Martir Nicolae Lăcătuș – 13 mai
Martir Petru Hațeganu – 9 mai
Martir Slobodanca Ewinger – 13 mai
Martir Ștefan Mariș – 13 mai
Martir Valentin Aparaschivei – 13 mai
Martirilor 1989 (din Arieș în Lidia) – 13 mai
Mărgăritarilor – 9 mai
Mărghitaș – 13 mai
Mehadia – 8 mai
Mihai Viteazu (numere pare) – 12 mai
Milcov – 8 mai
Miniș – 8 mai
Miorița – 8 mai
Moise Nicoară – 10 mai
Moșniței – 10 mai
Moților – 12 mai
Muntele Mic – 13 mai
Nicolae Ghimboase – 13 mai
Nicolae Ilieșu – 13 mai
Nicolae Labiș – 12 mai
Nicolae Tincu Velea – 13 mai
Nicolinț – 8 mai
Nouă Case – 13 mai
Octavian Goga – 12 mai
Ofcea – 8 mai
Orizont – 13 mai
Parcului – 13 mai
Partizanul – 8 mai
Pădurarilor – 13 mai
Pepinierei – 13 mai
Pestalozzi – 8 mai
Petru Cermena – 10 mai
Petru Pușchiță – 13 mai
Pindului – 10 mai
Plevnei – 12 mai
Plopului – 13 mai
Poiana Mărului – 13 mai
Progresul – 9 mai
Remus – 12 mai
Retezat – 13 mai
Rezistența Bănățeană – 13 mai
Roma – 8 mai
Romulus – 12 mai
Romulus Maritescu – 13 mai
Rotundă – 13 mai
Rudolf Walter – 13 mai
Rusu Șirianu – 11 mai
Salcâmilor (din Lidia în Rebreanu) – 13 mai
Satu Mare – 13 mai
Sepia – 13 mai
Sfânta Rozalia – 12 mai
Snagov – 11 mai
Socrate – 8 mai
Someș – 13 mai
Sovata – 13 mai
Stan Vidrighin – 13 mai
Stejarul – 13 mai
Studenților – 8 mai
Subuleasa – 13 mai
Sucului – 13 mai
Surduc – 8 mai
Surorile Martir Caceu – 13 mai
Șagului (din Rusu Șirianu în Rebreanu – nr. Impare) – 11 mai
Ștefan cel Mare (din Pestalozzi în Eroilor) – 8 mai
Târgu Mureș – 13 mai
Tata Oancea – 13 mai
Teodor Ungureanu – 13 mai
Teodor V. Păcățean – 13 mai
Tigrului – 10 mai
Tometei Cipariu – 12 mai
Tineretului – 13 mai
Torac – 10 mai
Traian Demetrescu – 13 mai
Traian Vuia (din Rebreanu în Glad) – 11 mai
Tudor Vladimirescu (din M. Viteazu în 16 Decembrie) – 12 mai
Țibleșului – 10 mai
Ulpia Traiana (din Rebreanu în Glad) – 11 mai
Vadul Călugăreni – 11 mai
Vânătorilor – 9 mai
Vântului – 13 mai
Vasile Cârlova – 10 mai
Vasile Crețu – 13 mai
Vărădia – 8 mai
Versului – 13 mai
Victor Hugo – 9 mai
Virgil Birou – 8 mai
Virgil Madgearu – 12 mai
Virgil Onițiu – 12 mai
Virgiliu – 10 mai
Vișinului – 13 mai
Vlădeasa – 13 mai
Wiliam Konrad Roentgen – 13 mai
William Shakespeare – 9 mai
Zefirului – 13 mai
Citiți principiile noastre de moderare aici!