Mozart, Bach sau Beethoven sunt numele care, puse pe afiș, umplu sala de concerte simfonice a urbei. Există însă un fenomen viu, proaspăt, inovativ, incitant, al muzicii culte contemporane, iar Timișoara, cu interpreți precum ansamblul Trio Contraste, compozitori talentați, artiști care explorează teritoriile noi ale sunetului, se situează în avangarda acestuia.
Una dintre cele mai prestigioase prezențe pe scena Timișoarei Muzicale 2014 a fost ansamblul L Arsenale din Italia, care a concertat, joi seara, pentru o mică insulă de pasionați. Fondată la Treviso în anul 2005, din tineri muzicieni și compozitori, sub îndrumarea artistică a lui Filippo Perocco, formația își propune „să umple golul dintre actul componistic și cel de a face muzică”. Formula instrumentală este una neobișnuită și plină de farmec: pian, acordeon, chitară acustică și electrică, saxofon, sintetizator și… laptopuri.
L Arsenale și-a asumat, de la bun început, programatic, misiunea de a interpreta cu precădere lucrări ale tinerilor compozitori, în premieră. La Timișoara, italienii au cântat compoziții de Lorenzo Tomio, Stefano Trevisi, Filippo Perocco, G.S. Gunnarsson, Riccardo Vaglini. Programul a cuprins și două excelente creații ale unor compozitori români: Samaya pentru pian de Doina Rotaru și Dans ritualic, compoziție pentru sax, acordeon, chitară și pian a compozitorului timișorean Gabriel Mălăncioiu, lucrare interpretată în primă audiție absolută.
Ediția 2014 a Festivalului Timișoara Muzicală la Filarmonica Banatul se va încheia în această seară de vineri, 16 mai, cu un concert simfonic care îi va readuce la Timișoara pe doi iluștri pianiști români: maestrul Valentin Gheorghiu și Roxana Gheorghiu. Dirijat, de la ora 19, în sala Capitol, de David Crescenzi (Italia), programul cuprinde Simfonia nr.1 în Re major op.25, de Serghei Prokofiev, Concertul pentru două piane şi orchestră, în do minor, de Johann Sebastian Bach, și Simfonia nr.8, în Fa major, op.93, de Ludwig van Beethoven.
Citiți principiile noastre de moderare aici!