Doctorul Mihai Grecu spune că scopul medicilor din Urgențe este de a ajuta cât mai mulți pacienți, dar aceștia sunt preluați și în funcție de gravitatea afecțiunilor cu care vin. Sunt afecțiuni clasificate pe coduri, în funcție de gravitate – roșu, galben și verde…
„Nimeni nu ține pacienții de plăcere în sala de așteptare. Nu poți să «fușerești» pacienții care deja se află în Unitatea de Primiri Urgențe doar ca să preiei alți pacienți noi. Pacienții care vin cu traumatisme simple de extremități – spre exemplu o entorsă de gleznă – vin și spun: am așteptat patru – cinci ore pentru o entorsă de gleznă. Nu e așa. Ai intrat după vreo oră și jumătate, te-a consultat urgentistul, te-a consultat ortopedul, au decis că ai nevoie de o radiografie. Nu te poți duce singur, că te doare. Am nevoie de un brancardier care trebuie să te ducă acolo, la radiologie. Radiologul îți transmite rezultatele, după 20-30 de minute, ți se prescrie tratament. Toate chestiunile acestea durează. Noi vrem să rezolvăm cât mai repede. Ai terminat cu acest pacient, are fractură de membru inferior, nu are cu ce să meargă acasă. Aștepți după ambulanță, a cărei treabă principală este să aducă pacienți. Toate aceste lucruri, toți acești timpi se adună pe seama noastră. Și așa este normal să fie. Pacientul intră bolnav și vrea să iasă sănătos – jobul nostru este să facem traseul pacientului cât mai fluid și cu cât mai puține hopuri și poticniri, în condiții de siguranță pentru el”, a spus doctorul Mihai Grecu.
Pacienții sunt preluați în funcție de gravitatea afecțiunii cu care vin la Unitatea de Primiri Urgențe. Sunt pacienți de „cod roșu”, urgențe medico- chirurgicale în care sunt puse în pericol funcțiile vitale, cum ar fi stopul cardiorespirator, insuficiența respiratorie severă, pacienții sever traumatizați care nu răspund la stimuli verbali, pacienți cu traumatisme care necesită reechilibrare imediată, arsuri gradul II și III pe suprafață între 20- 50% din suprafața corpului și altele.
Pacienții de „cod galben” sunt cei cu politraumatisme, plăgi abdominale cu hemoragie fără semne de șoc, accident vascular cerebral, avort spontan, criză de astm prelungită, bronșită acută la copii, fracturi deschise, hipotermie severă și alte afecțiuni.
Pacienții de „cod verde” sunt cei cu suspiciune de infarct miocardic acut, convulsii, traumatisme, criză hipertensivă, abdomen acut și altele.
„Dacă ar merge pentru a se adresa medicului de familie, să-l consulte, să-l programeze, a doua zi el va trebui să-și facă analizele, va primi după-amiază rezultatele, radiografiile o să și le facă după-amiază, se întoarce la medicul de familie, care îl trimite în cea de-a treia zi în policlinică să-l vadă un medic de o altă specialitate. Ceea ce rezolvă acest pacient în trei-patru zile, aici va rezolva în cele trei ore de așteptare plus timpul mediu de staționare în urgență, care este în jur de patru ore la un pacient care necesită investigații”, a spus doctorul Mihai Grecu.
La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara pacienții de cod roșu sunt preluați imediat, cei de cod galben în maximum 15 minute, iar cei de cod verde uneori așteaptă să fie consultați și trei și patru ore.
„Pentru pacienți de cod galben și cod roșu, tipul de pacient pentru care putem face cel mai mult, nu am avut depășiri ale timpului de așteptare – pacienții de cod roșu sunt preluați imediat, pacienții de cod galben în maxim 15 minute de la venire. Pentru pacienții de cod verde avem niște vârfuri de prezentări, în funcție de oră, de zilele din săptămână, de lunile din an, acolo într-adevăr avem câteodată depășiri mari, pacienți care așteaptă să fie consultați și trei și patru ore, în perioada de aglomerație. Aceștia sunt pacienții de cod verde, urgențele minore care ar putea fi rezolvate și de structuri paralele”, a apus doctorul Mihai Grecu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!