Concertul simfonic al Filarmonicii Banatul dirijat de Radu Popa a început cu „Vltava” cel mai faimos poem simfonic din ciclul „Patria mea”, compus de întemeietorul şcolii naţionale cehe, Bedřich Smetana. Două superbe concerte pentru violoncel, cel în Re major de Joseph Haydn şi Concertul în si minor de Antonin Dvořak, transcrise pentru contrabas, un instrument de care te îndrăgosteşti o dată pentru totdeauna, i-au dat invitatului serii prilejul să-şi încânte, cu virtuozitate şi sensibilitate, audienţa. Petru Iuga subliniază, cu subtilitate, virtuţile ascunse al contrabasului, tonul grav, cald, catifelat, de mare seducător şi generos companion pentru orchestră. Maramureşean la origine, artistul stabilit în Germania şi-a surprins publicul, la aplauze, cu un excelent biss amintind în spirit de ţara de baştină.
Marţi, 9 aprilie 2013, de la ora 19, la sala Capitol va avea loc un recital susţinut de pianistul Giorgios Konstantinou, care va interpreta lucrări de .Koumendakis, F.Liszt, B.Bartok, G.Kurtag, G.Ligeti.
Următorul concert simfonic al Filarmonicii Banatul va deschide cea de-a XXXVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Timişoara Muzicală, vineri, 12 aprilie 2013, la ora 19. Maestrul Rolf Bissinger, flautist al Operei din Frankfurt, va fi solistul concertului lui Carl Reinecke. Filarmonica Banatul găzduieşte cu această ocazie, în săptămâna 12-19 aprilie, expoziţia foto-documentară cu ilustraţii ce mărturisesc despre vechea tradiţie a familiei Braun în manufactura instrumentelor şi comercializarea lor, imagini ce provin din arhiva personală a lui Anton J. Braun, invitat special al filarmonicii timişorene pentru acest eveniment. Pornind din 1896, data înfiinţării primului atelier de lutierie de catre Anton Braun Senior (1877- 1927), expoziţia prezintă de la începuturi pană în prezent, momentele importante din istoria acestei ilustre dinastii de artizani timişoreni.
Foto © fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!