„Cu alte cuvinte, se va vorbi atât despre cazurile de depresie la pacienţi, cât şi despre depresia medicilor. Pentru că această afecţiune este tot mai frecvent întâlnită în rândul populaţiei. Este deja considerată boala secolului 21”, explică dr. Claudia Iftode, medic de familie. Aceasta a precizat că, între 15-16 septembrie, Timişoara va găzdui un prim curs de psihiatrie interactivă, organizat de Societatea Medicilor de Familie Timiş sub denumirea de „Abilităţi de consiliere în sănătatea mintală”.
Problemele cotidiene tot mai numeroase şi lipsa de comunicare stau la baza multor cazuri de depresie, spun medicii speicalişti. Aceştia cred că ar fi nevoie şi de mai mulţi psihologi, dar şi ca oamenii să conştientizeze cât de importantă este psihoterapia.
„În străinătate există un număr mare de psihologi, iar o familie are psihologul ei şi face şedinţe de psihoterapie lunare. Cu siguranţă, ne trebuie şi nouă mai mulţi psihologi. În plus, trebuie să învăţăm să ne recunoaştem deschis problemele pe care le avem. Când vecina sau prietena are o problemă şi spune că merge la psiholog, nu ţi se mai pare greu să o faci şi tu. Înainte oamenii mergeau la preot şi era o formă de psihoterapie, dar acum foarte puţini mai merg să se spovedească. Iar problemele sunt tot mai multe”, mai spune dr. Claudia Iftode.
O altă problemă a persoanelor cu depresie este şi faptul că acestea acceptă foarte greu diagnosticul şi deseori refuză o eventuală trimitere către un consult de specialitate, mai spun medicii de familie.
Manifestarea de la Timişoara va începe în 15 septembrie, la Casa Adam Muller Guttenbrunn şi va aduna medici specialişti din mai multe ţări, spun organizatorii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!