Primăria Timișoara a semnat în 31 octombrie 2018 un prim contract cu societatea Horticultura, pentru „prestarea serviciului de golit coșuri pe raza Municipiului Timișoara”, după ce funcționarii din instituția de pe C.D. Loga nu au reușit să găsească la timp un operator de salubrizare stradală.
Societatea de întreținere a spațiilor verzi a primit aproape 160.000 de lei pentru a se ocupa de salubrizarea stradală, adică aproape 34.000 de euro. Durata contractului a fost stabilită la 80 de zile, adică valabilitatea acestuia a fost până în 18 ianuarie. PMT a semnat acum un al doilea contract cu Horticultura, prin achiziție directă, societatea fiind obligată să facă față curățeniei stradale în lipsa unui contract de salubritate.
Muncitorii de la spații verzi se vor ocupa mai mult de golirea coșurilor de gunoi, nu și de măturatul străzilor. Pentru a păstra curățenia pe străzi, reprezentanții primăriei s-au gândit să apeleze la deținuții din Penitenciarul Popa Șapcă.
Pușcăriașii au ieșit prima dată la măturat sâmbătă, în două detașamente (n.r. 20 de oameni) când au făcut lună și bec zona centrală, iar luni au ieșit din nou în parcarea Modex și prin zona Unirii. Contractul dintre primărie și penitenciar pentru „angajare forță de muncă” a expirat deja, așa că oficialii municipalității vor să semneze unul nou, pentru o durată mai lungă.
„I-am luat ca ajutoare, atât cât putem face uz de toate forțele. Dorim să avem un acord-cadru cu ei, că trebuie să avem contract, cel vechi a expirat. Oamenii nu înțeleg, unii așteaptă să sune primarul la șeful pușcăriei și să dea ordin, noi vrem să facem acord-cadru”, ne-a explicat primarul Timișoarei.
Reprezentanții primăriei ne-au explicat că lucrează deja la documentația pentru pregătirea procedurii de achiziție publică. Vor un acord cadru pe patru ani, iar deținuții se vor ocupa de salubrizare, igienizare, chiar și deszăpezire, vor interveni mai mult în regim de urgență.
Reprezentanții primăriei spun că se vor axa acum pe zonele adiacente centrului. Retim va aduna rampele clandestine, Colterm va da o mână de ajutor la deșeurile verzi. Noul contract, semnat cu Horticultura, la aceeași valoare, aproximativ 34.000 de euro, va fi valabil doar până ce primăria reușește să finalizeze licitația pentru desemnarea unui operator de salubrizare stradală. Ca și în cazul contractului pentru deszăpezire.
Horticultura se va concentra însă mai mult pe golitul coșurilor de gunoi decât pe măturat, după ce oficialii primăriei și-au dat seama că angajații de la spații verzi nu fac față volumului de muncă. Cât despre noua licitație începută de primărie pentru găsirea unei firme care să presteze servicii de salubrizare stradală, s-au înscris două firme, dar procedura încă nu este gata.
Noul contract este estimat la peste 18 milioane de euro, iar firma care se va ocupa de curățenia străzilor din oraș va trebui să aibă cel puțin 15 utilaje, urmând ca toate să fie dotate cu GPS. Pentru centrul istoric va fi nevoie de cel puțin patru aspiratoare.
Potrivit caietului de sarcini, în acordul-cadru de servicii privind delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare stradală sunt incluse 1.227 de străzi, conform nomenclatorului stradal.
Durata acordului cadru este de patru ani, iar contractele subsecvente se vor încheia odată la 12 luni sau ori de câte ori este nevoie, în funcție de necesitățile achizitorului și de fondurile alocate. Contractul nu va putea fi reînnoit. Valoarea totală estimată a Acordului-cadru este de 72,7 milioane de lei fără TVA, adică 86,62 milioane de lei cu TVA, echivalentul a 18,6 milioane de euro. Valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent este de 18,1 milioane de lei fără TVA, adică 21,6 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 4,64 milioane de euro.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2141797″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!