„Aceată afacere este tipică pentru ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani în România. Numele pe care le regăsim aici, le regăsim şi la Certej, în prima privatizare Oltchim sau în afacerea gazelor de şist”, a afirmat, la începutul întâlnirii, jurnalistul Mihai Goţiu, care în ultimii 11 ani a scris sute de articole pe tema proiectului minier.
Cartea, structurată în patru părţi, dezvăluie încrengăturile acestui proiect, aşa cum reies ele din documentele pe care le-a obţinut jurnalistul clujean, politicienii implicaţi, mecanismele de lobby folosite, prezentând documente care indică implicarea în susţinerea proiectului minier a unor diplomaţi importanţi, cum ar fi ambasadorii Canadei şi ai SUA în România, a unor foşti consilieri ai preşedinţilor americani, a fostului şef de cabinet al premierului britanic Tony Blair şi a unui ofiţer din conducerea NATO.
La întâlnirea moderată de regizorul Florin Iepan, Goţiu a vorbit şi despre necesitatea sancţionării politicienilor atunci când susţin o astfel de afacere, care, în opinia sa, va provoca pe termen lung costuri mult mai mari statului, decât beneficiile pe termen scurt. Aici el s-a referit atât la distrugerea mediului din zonă, care va însemna, implicit, şi falimentarea celor care acum trăiesc din turism în Munţii Apuseni, dar şi a ţăranilor care ar putea câştiga din agricultură.
„Peste 20-30 de ani, costurile pe care statul le va suporta în zonă, inclusiv prin asigurarea de asistenţă medicală, vor depăşi beneficiile pe care le poate aduce, pe termen scurt, acest proiect. (…) Nici dacă tot aurul ar rămâne în ţară, România nu ar câştiga mai mult decât pierde prin deschiderea acestei exploataţii”, a mai spus Goţiu.
La dezbaterea de la Biblioteca Centrală Universitară au mai participat jurnalistul Flavius Băican, fostul preşedinte AVAS Răzvan Orăşanu, precum şi fostul director al Institutului Cultural Român de la Budapesta Brânduşa Armanca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!