Vă reamintim, marți, la ora 13, a avut loc dezbaterea publică pe marginea proiectului de hotărâre „privind aprobarea contractării unor finanțări rambursabile interne/externe în valoare totală de 213.705.516 lei din care maximum 100.000.000 lei în vederea asigurării finanțării investițiilor publice de interes local, precum și 113.705.516 lei necesari refinanțării unor împrumuturi în vederea optimizării serviciului datoriei”. Doar câțiva timișoreni au fost interesați de împrumutul pe care vrea să-l acceseze municipalitatea, care a plătit deja o firmă de consultanță cu 20.000 de euro în vederea accesării creditului.
„S-a constatat că la ora actuală pot fi obținute condiții mai bune de împrumut decât cele de la momentele la care au fost contractate împrumuturile care sunt în derulare. Consultantul financiar propune să se ia un credit pentru a se achita acele împrumuturi, fiind mai avantajos în felul acesta. Cealaltă componentă este menită să susțină investițiile publice ale orașului. Avem o rată de îndatorare de sub 8%, cea mai mică rată din țară și nu avem nicio problemă de a ne îndatora, fiind permise datorii până la 30%. Creditul din Trezorerie luat pentru Colterm nu grevează foarte mult, ci cu 2% rata noastră de îndatorare. Drept urmare, putem să spunem că avem o rată de îndatorare de 10%”, a explicat primarul Timișoarei.
Potrivit directorului Direcției Economice din Primăria Timișoara, și Primăria Alba Iulia, dar și județul Vrancea au accesat astfel de credite.
„Ulterior obținerii unui aviz de la Ministerul Finanțelor vom demara procedura de licitație, unde băncile vor prezenta și vom negocia cu o dobândă cât putem de mică”, a spus Steliana Stanciu.
Dezbaterea publică s-a lăsat cu câteva schimburi de replici inutile, exact ca orice dezbatere publică organizată de primărie. Nicolae Robu s-a lăudat cu proiectele din portofoliu, iar timișorenii prezenți l-au întrebat cu totul alte lucruri. Una dintre puținele persoane care a vorbit pe subiect a fost Rodica Militaru, președinte al Asociației proprietarilor din zone rezidențiale, care a atras atenția că proiectul de pe site-ul primăriei este incomplet.
„Am fi dorit să găsim ceea ce este menționat în raportul de specialitate, și anume graficul de rambursare pentru cele trei credite care se doresc refinanțate și pentru creditul ce se dorește a fi luat. Am căutat pe site situația plăților efectuate până acum pentru cele trei credite, adică cât s-a plătit, dobânzi, rate. De ce se dorește refinanțarea pentru trei credite pentru care s-a plătit acum probabil cea mai mare parte a dobânzilor?”, a întrebat Militaru.
I s-a răspuns că într-adevăr ar fi trebuit făcute publice și aceste informații și că în cele din urmă ele vor fi puse pe site-ul primăriei. Concluzia dezbaterii a fost simplă: creditul va fi accesat oricum.
Oficialii PMT susțin că este nevoie de un împrumut pentru „realizarea unor obiective de investiții de interes local”. S-a propus ca, din totalul de aproape 214 milioane de lei, 113,7 să fie folosiți pentru refinanțarea creditelor actuale. PMT are la BCR un sold credit de 23,49 milioane lei/echivalentul în lei, la un curs estimativ de 4,8 lei/euro, al soldului de 4,89 milioane de euro – maturitate finală 2030, tot la BCR un sold credit de 11,8 milioane lei – maturitate finală 2023 și la IFC suma de 78,4 milioane lei – maturitate finală 2025.
Maximum 100 de milioane de lei din împrumut ar urma să fie folosiți pentru investiții. Singura investiție trecută în proiectul de hotărâre este Pasajul inferior Solventul, care ar avea nevoie de fix 100 de milioane de lei, se arată în proiect. Valoarea estimată a pasajului care să facă legătura între cartierele Ronaț, respectiv Blașcovici și Iosefin este de 27,8 milioane de euro, potrivit studiului de fezabilitate care datează de acum patru ani.
Potrivit primarului însă, nu este bătut în cuie ca banii să fie folosiți pentru Solventul. Împrumutul poate fi folosit și pentru noile poduri peste Bega, dar și pentru altele.
„Mergem înainte cu creditul, Timișoara are nevoie de dezvoltare, evident. Cei care se opun de fapt sunt deranjați că în Timișoara se fac atâtea lucruri bune. (…) 100 de milioane folosim pentru investiții și un obiectiv important este Pasajul Solventul. Pasajul Solventul, Podul Jiul, Podul Ilsa, Podul Bobâlna, evident pasajul Consiliul Europei – acestea sunt cele mai mari obiective de infrastructură pe care le avem”, ne-a explicat Robu.
Se vorbește despre un credit pe termen lung (10-15 ani), cu o perioadă de tragere de minimum 36 luni, care poate fi luat atât în lei, cât și în euro.
Primăria Timișoara a mai luat recent un împrumut prin Trezorerie, în valoare de 102 milioane lei, pentru a-și plăti în avans subvențiile Colterm.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2139531″]
[related-post post_id=”2159085″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!