Joi după-masă, la Aula Magna a Universităţii de Vest Timişoara Facultatea de Chimie, Biologie şi Geografie a organizat dezbaterea publică “Exploatarea gazelor de şist între certitudini şi controverse”. O întâlnire cu cărţile pe masă, dar fără companiile care fac prospecţiuni pentru găsirea deja celebrului combustibil atât de controversat. De o parte s-au aflat profesorii facultăţii aminitite, de cealaltă parte mai mulţi cetăţeni simpli, dar care au studiat ce înseamnă de fapt acest procedeu de extragere a gazelor naturale.
Fractarea hidraulică este de fapt ceea ce duce la existenţa disputelor. Stela Uruioc, profesor în cadrul facultăţii amintite a prezentat istoria şi modul de extragere al gazelor de şist, spunând că este vorba de un procedeu bine pus la punct şi la care nu sunt riscuri inutile. De cealaltă parte reprezentanţii societăţii civile au adus argumente împotriva acestui procedeu.
Borislav Petrovici, unul dintre cetăţenii din sală a vorbit, cu argumente, despre riscurile extracţiei de gaze de şist. El a prezentat în susţinerea afirmaţiilor sale chiar şi un filmuleţ despre cum se lucrează în Statele Unite, acolo unde acest mod de obţinere a unor combustibili fosili a fost început. “Aţi spus că apa folosită la realizarea extragerii este reciclată şi redată naturii. Acest documentar aratp că nu este chiar aşa. Există nişte bazine de retenţie în care apa folosită este adunată. Se poate vedea că această apă nu este reciclată ci mai mult există aspersoare prin care se încearcă evaporarea în atmosferă. În plus, şi conductele folosite de societatea care explorează perimetrul se pot fisura, ceea ce duce la poluare”, a declarat Petrovici.
Conform celor afirmate de un alt cetăţean în procedura de extracţie a gazelor naturale se folosesc câteva sute de substanţe chimice, dintre care aproximativ 20% sunt cancerigene. “Aceste substanţe sunt la adâncime mare, peste locul unde ajung sunt straturi de rocă. Straturi care sunt ca un acoperiş şi care nu permit ridicarea la suprafaţă şi afectarea pânzei freatice sau a solului”, este afirmaţia unuia dintre profesorii prezenţi la eveniment. “Nu scapă, doar aşa câte puţin, doar printr-o crăpătură la stânga, una la dreapta, până ajunge sus”, l-a combătut unul dintre cetăţenii care nu este de acord cu procedeul.
Important este că dezbaterea a existat, că au fost prezentate într-un dialog civilizat opinii pro şi contra. Una dintre concluziile trase în urma discuţiilor este destul de dureroasă: nici una dintre firmele care au făcut explorări nu au cerut părerea cadrelor didactice din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, chiar dacă expertiza acestora şi cunoştinţele legate de solul şi resursele minerale din zonă sunt certe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!