Zeci de persoane, arhitecţi, oameni de afaceri, consilieri locali sau simpli cetăţeni au participat la dezabaterea publică organizată, luni, la Primăria Timişoara, pe marginea Conceptului general de dezvoltare urbană, a masterplanului care reprezintă a doua etapă în elaborarea viitorului Plan Urbanistic General al oraşului.
Oamenii au reclamat faptul că multe lucruri importante pentru viitoarea dezvoltare a urbei sunt tratate vag în acest document sau… deloc.
„Aş vrea să delimitaţi foarte bine zonele industriale şi aici mă refer la Calea Buziaşului. Această zonă industrială se extinde cu mastodonţi cu mare capacitate de poluare. Am înţeles, cu ani în urmă, că aceste zone vor fi scoase în afara oraşului. Solicităm reducerea poluării din Timişoara, scoaterea industriei în afara oraşului. Stopaţi industrializarea în Ciarda Roşie şi Plopi”, a cerut un cetăţean din zonă.
Consilierul local Ciprian Jichici a atras atenţia că multe dintre proiectele înşirate în acest masterplan stau „în pixul” ministrului Transporturilor – de exemplu, finalizarea centurii de ocolire a Timişoarei – şi al altor miniştri, ţin de autorităţile judeţene sau centrale, nu intră în competenţa administraţiei locale.
În plus, Jichici a reclamat faptul că din acest masterplan nu reiese care este viziunea municipiului Timişoara cu privire la propria sa creştere în următorii 10 ani, cât de mult va fi sprijinită dezvoltarea de mari corporaţii şi cât de mult dezvoltarea de IMM-uri, care este poziţia referitoare la dezvoltarea unui pol extins Timişoara-Arad în vestul ţării, care este poziţia Timişoarei referitoare la racordarea la magistralele europene de transport şi multe altele.
„Vreau să aveţi în studiu scoaterea căii ferate şi a Gării de Nord în afara oraşului, numai ne încurcă. În paralel se poate studia şi o cale ferată subterană, ca la Koln”, a propus un locuitor din cartierul Mehala.
Reprezentantul Consiliului consultativ de cartier din Plopi – Kuncz a cerut realizarea de parcări subterane în zona centrală, scoaterea fabricilor care poluează în afara Timişoarei sau gruparea lor în zone industriale, cât mai afară din oraş, lărgirea străzilor din noile cartiere rezidenţiale astfel încât să aibă acces două maşini şi scoaterea liniei de cale ferată afară din oraş.
Proiecte, idei sau viziuni?
Preşedintele Asociaţiei Proprietarilor din Zonele Rezidenţiale, Rodica Militaru, a cerut clarificări cu privire la sursele de finanţare şi termenele de realizare ale proiectelor cuprinse în masterplan, dorind să afle dacă există resurse pentru punerea lor în practică sau sunt doar… idei şi viziuni. Termenele sunt importante în condiţiile în care în masterplan sunt trecute separat, de exemplu, lărgirea la patru benzi a drumului de la Timişoara la Moşniţa Nouă şi extinderea liniei de tramvai până la Moşniţa.
„Niciunul dintre programele masterplanului nu are prevăzute resurse sau termene. Nu ştim dacă este vorba de proiecte aflate în derulare – şi unele ştim de pe site-ul primăriei că sunt în derulare -, nu ştim care sunt depuse spre finanţare, pentru care se intenţionează să se acceseze fonduri sau dacă sunt doar nişte proiecte gen viziuni. Nu există o programare în timp, nici măcar pe orizonturi de timp – scurt, mediu, lung -, ori aceasta este foarte importantă pentru că aceste programe se intercondiţionează (…) Unele şi aceleaşi zone apar pe planşe diferite în masterplan cu funcţiuni diferite. De exemplu aceeaşi zonă apare şi ca zonă verde şi ca zonă rezidenţială. Ce va fi până la urmă? Nu se precizează niciunde în masterplan regimul de proprietate al acestor zone. Este un regim public, privat, persoană fizică?”, se întreabă Rodica Militaru. Arhitectul-şef al oraşului, Ciprian Cădariu, spune însă că în această etapă nu a fost necesare precizarea unor astfel de chestiuni, iar acest concept general de dezvoltare urbană poate suferi modificări. Asta, în condiţiile în care în acest masterplan apar proiecte cum ar fi închiderea inelelor de circulaţie II şi III ale oraşului, extinderea bulevardului Sudului, construirea de garaje publice, amenajarea de noi zone verzi, chiar crearea unei noi păduri în zona de vest a oraşului şi realizarea de noi artere de circulaţie.
„Acest concept nu şi-a propus să reglementeze ceva. (…) Acest concept nu este de sine stătător, face parte dintr-un ansamblu, vorbim aici de elaborarea unui Plan Urbanistic General care nu se întâmplă în jumătate de an sau un an, e un proces mai îndelungat, tocmai de aceea acest concept nu a detaliat pe parcele şi pe proprietate. Faza următoare, pe care dorim să o începem din martie, e cea care va ajunge la parcele, va identifica proprietarii şi va identifica şi nu neapărat partea de finanţare, ci dacă se vor alege soluţii de exproprieri de utilitate publică, schimburi de terenuri sau alte proceduri de achiziţii de terenuri. Noi avem aceste informaţii, primăria are unul dintre cele mai bune sisteme GIS din ţară, dar nu era cazul în această etapă”, a afirmat Cădariu.
Reprezentanta Asociaţiei Proprietarilor din Zonele Rezidenţiale a atras atenţia şi că elaborarea noului PUG al oraşului este în întârziere. „Cred că acest masterplan pur şi simplu trebuia făcut mult mai clar, mult mai la obiect pentru ca într-adevăr să reprezinte un document pe baza căruia să se poată dezvolta Planul Urbanistic General. Apoi PUG-ul este într-o mare întârziere faţă de planificarea iniţială. În ianuarie-aprilie, după cum ni s-a spus la o consultare din octombrie, trebuia să fie de fapt o dezbatere a PUG-ului pe cartiere, pe zone, în paralel cu elaborarea lui, ori noi, la jumătatea intervalului, de-abia discutăm despre masterplan”, a conchis Rodica Militaru.
În plus, arhitectul-şef spune că elaborarea acestui masterplan, care a costat 90.000 de euro din spusele primarului Gheorghe Ciuhandu şi a produs mai mult confuzie, nici nu se regăseşte în legislaţia românească.
„Conceptul general de dezvoltare urbană pe care noi l-am propus astăzi nu se regăseşte în legislaţia românească, noi am încercat prin acest concept să aducem un plus Planului Urbanistic General pentru ca aceasta să poată ajuta la dezvoltarea oraşului în anii următori (…)”, a mai afirmat Cădariu.
Proiectul de hotărâre privind aprobarea Conceptului general de dezvoltare urbană, masterplanul, etapa a doua în elaborarea viitorului PUG, se regăseşte pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Timişoara de marţi.
Dezbateri pe planul de dezvoltare al Timisoarei
Citiți principiile noastre de moderare aici!