Timișul este cel mai vestic județ al României, atât din punct de vedere geografic cât și ca mentalitate. Dar politica ne ține blocați în trecut! Vreau să vă vorbesc puțin despre dezvoltare, și să pun mai apoi accentul pe turismul de proximitate – un domeniu care a fost ignorat în mod rușinos… în detrimentul tuturor locuitorilor acestui județ.
În primul rând, filosofia USR PLUS se învârte în jurul unor principii foarte simple, care se leagă între ele, și care nu sunt deloc respectate în acest moment.
Transparență și eficiență în cheltuirea banului public.
Lucrurile sunt simple: o mare parte din banii noștri sunt irosiți și noi nici măcar nu avem idee.
O administrație modernă trebuie să fie transparentă și să lucreze activ pentru a ușura viețile oamenilor. Asta înseamnă mai puțină birocrație și mai puține furturi.
Este foarte greu să te dezvolți dacă fondurile publice sunt pierdute constant pe licitații aranjate, studii care rămân la sertar sau pur și simplu pe ”salvarea” repetată a Coltermului, care este foarte des salvat, dar niciodată reparat.
Inovație și cercetare.
Timișul este unul dintre cele mai importante centre universitare din țară și atrage în fiecare an sute de mii de studenți. Mulți dintre aceștia își doresc să facă performanță. Din păcate județul nostru oferă oportunități doar în câteva domenii restrânse, cum ar fi automotive sau IT.
Timișul, prin administrațiile locale și județene, trebuie să încurajeze și să faciliteze investiții în domenii STEM (adică știință, tehnologie, inginerie și matematică).
Progresele și cercetarea din aceste domenii au cel mai mare impact în viețile oamenilor, și implicit aduc valoare adăugată și oportunități incredibile pentru cei care lucrează în aceste domenii.
Investiții inteligente.
Banii publici trebuie cheltuiți cu cap, dar în special trebuie ca prin cheltuirea lor să pavăm drumul pentru și mai multă prosperitate.
Infrastructura este cel mai bun și mai urgent exemplu. Dacă am avea o infrastructură județeană dezvoltată, toate localitățile din județ ar avea foarte mult de câștigat din punct de vedere economic.
O astfel de investiție ar ajuta inclusiv la scăderea prețurilor imobiliare, deoarece ar permite oamenilor să locuiască mai departe de locul de muncă. De asemenea, tot infrastructura determină viitoare investiții industriale. Cât de accesibile sunt sediile, fabricile sau punctele de lucru? Cât de ușor se poate distribui și exporta marfa din acea locație?
Toate aceste lucruri nu se întâmplă deoarece nu avem infrastructură.
Și acum să vorbim puțin despre turismul de proximitate…
Am tot vorbit despre turismul de proximitate, turismul regional, care înseamnă că oamenii care vor să evadeze o zi, două sau chiar câteva ore – să aibă o mulțime de opțiuni chiar în județul nostru.
Momentan aceste opțiuni sunt reduse și mai sunt și împuținate de infrastructura proastă și insuficientă.
Ce beneficii ar aduce turismul de proximitate?
- Dezvoltare accelerată pentru localitățile rurale din județ
- Mai mulți bani timișeni vor rămâne în Timiș
- Afacerile din Timiș vor beneficia de un număr tot mai mare de clienți din județele învecinate
- Timișenii vor avea opțiuni turistice mai de calitate și la prețuri mai bune, chiar la ei în județ
- Potențialul turistic al județului a fost ignorat în ultimii 30 de ani.
În Timișoara locuiește aproape jumătate de milion de oameni, oameni care foarte des își doresc să evadeze din oraș pentru a petrece un weekend de relaxare și reîncărcarea bateriilor.
Dar, din păcate pentru toată lumea, timișenii nu au prea multe variante atractive în județ.
USR PLUS își dorește să schimbe acest lucru. Vrem să încurajăm revitalizarea obiectivelor noastre turistice sau de agrement.
Nu ar putea restaurarea obiectivelor abandonate să deschidă calea turismului de proximitate? Nu am putea să profităm de existența unor obiective interesante ca să revitalizăm localitățile noastre rurale?
Câteva obiective care au nevoie mare de atenție: Conacul Banloc, Stațiunea Buziaș, Bisericile de lemn din zona Făgetului, Băile Calacea, Castelul Nakó din Sânnicolau Mare.
Și multe dintre aceste obiective se degradează până în punctul în care le vom pierde.
Cu o infrastructură rutieră de calitate și cu restaurarea acestor monumente uitate, Timișul rural se poate revitaliza!
Aceste investiții aduc bani! Aduc bani din alte județe și încurajează timișenii să cheltuie local. Nu sunt bani pierduți ci sunt o șansă pe care noi o ratăm constant.
Timișul are nevoie de un nou început.
(55)
Citiți principiile noastre de moderare aici!