Ambasadorul Martin Harris a avut marţi o întâlnire cu primarul Gheorghe Ciuhandu la Primăria Timişoara, unde a participat şi la o masă rotundă pe tema cooperării româno-britanice în domeniul inovării. Asta, în contextul în care diplomatul va participa, miercuri, la punerea pietrei de temelie a unui nou sediu destinat dezvoltării infrastructurii regionale de afaceri şi inovare în sectorul IT&C pe Circumvalaţiunii, care va fi ridicat printr-un proiect cu finanţare europeană. Acest nou centru va reprezenta o structură de sprijinire a afacerilor în domeniul tehnologiilor de vârf, iniţiativa proiectului rezultând în urma discuţiilor purtate cu diverşi experţi din Nottingham, oraş înfrăţit cu Timişoara.
Ambasadorul a afirmat că Europa de Est în general este o zonă unde prezenţa firmelor britanice nu este destul de mare, iar prioritatea sa va fi schimbarea acestui lucru şi promovarea României şi a Timişoarei în Marea Britanie.
„Este prima mea vizită la Timişoara. (…) Eu sunt aici pentru a afla care sunt oportunităţile pentru dezvoltarea relaţiilor pe viitor din punct de vedere al comerţului şi din punct de vedere cultural. Eu cred că avem o bază foarte bună pentru că Timişoara are un parteneriat strâns cu Nottingham. E o bază bună pentru colaborarea în domeniul IT şi software, în domeniul energiilor regenerabile sau alte domenii şi eu sper să conlucrăm. (…) Avem investitori britanici şi în Timişoara şi în judeţul Timiş, ne vom întâlni cu ei şi cu firmele la Camera de Comerţ. Eu cred că în momentul de faţă nu avem o prezenţă foarte mare şi sper să putem dezvolta legăturile de comerţ între Marea Britanie şi România pe viitor. Cred că e o chestiune de urgenţă şi este o prioritate zero pentru mine ca ambasador al Marii Britanii în România”, a adeclarat Excelenţa Sa Martin Harris.
Chiar dacă spune că „ne lipsesc multe ca să avem investitori”, iar Marea Britanie este deschisă din punct de vedere economic în special către America, Asia şi Europa de Vest, Europa de Est devenind de-abia acum o zonă de interes, primarul Gheorghe Ciuhandu crede că britanicii vor găsi oportunităţi de afaceri şi în România.
„Pentru Marea Britanie, Europa de Est nu a fost o zonă prioritară până acum. Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, atât România, cât şi alte ţări est-europene devin atractive. Ideea lor de bază este să-şi adapteze strategia comercială şi s-o extindă.
Noi sunt înfrăţiţi cu Nottingham şi am parcurs deja proiecte concrete legate atat de reabilitare urbană, cât şi de consultanţa tehnică, fie pentru trafic management, fie pentru un centru IT&C care se va începe cât de curând la Timişoara. (…) Pe de altă parte, cred că şi agricultura, solul bănăţean, care este unul fertil, ar putea fi de interes. Chiar am avut o discuţie cu Excelenţa Sa pe tema aceasta. Am discutat şi despre procesarea alimentelor, pentru că am ajuns să importam alimente produse la noi, dar procesate în alte ţări. Mă bucur de această preocupare a Ambasadei Britanice faţă de Timişoara”, a conchis Ciuhandu.
Ambasadorul Marii Britanii vrea sa aduca mai multi investitori in Timis
Ambasadorul Marii Britanii în România, Excelenţa Sa Martin Harris, s-a întâlnit, marţi, şi cu prefectul Mircea Băcală şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc. În timpul întâlnirii, ambasadorul Marii Britanii a afirmat că doreşte să crească numărul investitorilor britanici în zonă.
Aflat la prima sa vizită în Timiş, Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, s-a întâlnit şi cu autorităţile judeţene, cărora le-a promis că va încerca să aducă investitori britanici în vestul ţării. Excelenţa Sa consideră că numărul societăţilor comerciale cu capital britanic sau mixt este prea mic.
„Avem această provocare în comun, trebe să promovăm aceste oportunităţi din Timiş în Londra şi la sfârşitul lui martie voi fi acolo pentru discuţii cu reprezentanţi ai firmelor mari din Marea Britanie din sectorul de apă, candalizare şi infrastructură şi voi discuta rezultatele vizitei mele aici. Sunt posibilităţi în dezvoltarea comunelor rurale, infrastructură şi comerţ”, a declarat ambasadorul.
În Timiş funcţionează 49 de societăţi cu capital englez şi 74 cu capital mixt.
Ambasadorul mai are în program o vizită la Cramele Recaş, unde a fost făcută o investiţie cu capital englez, şi la Centrul de Tranzit pentru Refugiați din Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!