Actele au fost prezentate de societatea Confort la nişte achiziţii publice de lucrări desfăşurate la Primăria Arad – amenajarea de piste pentru biciclete pe faleza Mureşului şi reabilitarea pasajului rutier Micalaca, spune primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu. Au fost depuse un proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor de modernizare a bulevardului Liviu Rebreanu – Iosif Bulbuca din Timişoara, o recomandare în care apare calificativul de „foarte bun” pentru lucrarea de pe Rebreanu executată de Confort, investiţie pentru care Primăria Timişoara este chiar în litigiu cu societatea comercială condusă de Georgică Cornu, şi încă o scrisoare de recomandare în favoarea unui inginer pe nume Kiss Stretcu, toate cu semnătura primarului Gheorghe Ciuhandu.
Primăria Timişoara a primit copii de pe aceste acte de la Primăria Arad, care a cerut în primă fază un punct de vedere de la instituția timișoreană cu privire la lucrarea realizată de Confort pe Rebreanu – care fusese prezentată ca “experienţă similară” la licitaţia pentru pistele de biciclete – şi veridicitatea recomandării şi a procesului-verbal.
Reprezentanţii municipalităţii timişorene spun că documentele la care se face referire nu au fost eliberate de Primăria Timişoara, că sunt falsuri, şi că nu au văzut documentele originale depuse la Primăria Arad.
Primarul Gheorghe Ciuhandu susţine că nu a semnat pentru nicio recomandare în favoarea Confortului după finalizarea lucrărilor de pe Rebreanu. „Avem un proces pentru lucrări de calitate îndoielnică unde noi nu am fost de acord să semnăm recepţia”, a afirmat edilul. El a trimis o adresă către Primăria Arad prin care cere să fie informate organele statului abilitate să investigheze aceste cazuri.
„Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara, analizând documentele enumerate mai sus, a constatat că ele nu au fost eliberate de către Primăria Municipiului Timişoara, motivând că în cazul obiectului de investiţie „Modernizare Bvd. L. Rebreanu – I. Bulbuca” instituţia noastră se află în litigiu cu SC Confort SA. (…) Având în vedere că documentele amintite cuprind semnătura primarului Municipiului Timişoara, domnul Gheorghe Ciuhandu, a directorului Direcţiei Tehnice, domnul Culiţă Chiş, şi mai ales ştampila Primăriei Municipiului Timişoara, Compartimentul Control Intern consideră oportună informarea organelor Statului abilitate cu investigarea acestor cazuri. Având în vedere că documentele amintite v-au fost prezentate oficial de către SC Confort SA, existâd în acest sens documente justificative, şi luând în considerare gravitatea acestei situaţii, vă rugăm să sesizaţi organele Statului abilitate (…) ”, se arată în adresa trimisă de primarul Gheorghe Ciuhandu Primăriei Arad.
Reprezentantul SC Confort SA, Georgică Cornu, nu a putut fi contactat telefonic pentru a-şi spune punctul de vedere cu privire la cele sesizate.
Primăriile își pasează reciproc responsabilitatea
UPDATE. Oficialii Primăriei Timişoara spun că Primăria Arad ar trebui să sesizeze organele abilitate, în timp ce reprezentanţii municipalităţii arădene afirmă că acest lucru este responsabilitatea autorităţilor din Timişoara care au constatat falsul.
„Documentele depuse de ofertanţi într-o procedură de achiziţii publice sunt răspuderea totală a acestor ofertanţi. Comisia de licitaţie nu are nici competenţa şi nici autoritatea să stabilească dacă un document este conform sau fals, poate să ceară clarificări terţilor, celor care le-au emis, ceea ce s-a şi făcut. Dânşii afirmă că nu au emis asemenea referinţe. Faptul că dânşii consideră că este un fals este doar o chestiune în care dânşii pot să intervină mai departe pe căile legale, dacă ei au constatat falsul sau consideră că un act al lor a fost falsificat. Oricum, ambele licitaţii s-au anulat pentru că şi celelalte oferte primite au fost neconforme sau inacceptabile”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Arad, Corina Drăghici.
Omologul său de la Primăria Timişoara, Flavius Boncea, susţine în continuare că autorităţile din Arad trebuie să solicite investigarea acestui caz.
„Noi nu avem actele în original, ci doar nişte copii primite prin fax. Acestea au fost depuse la Primăria Arad. Noi am fost întrebaţi dacă sunt autentice. Noi nu avem cum să sesizăm dacă nu avem baza de sesizare. Dacă la Primăria Timişoara s-ar înscrie cineva la o licitaţie şi am avea confirmarea că sunt acte false automat am sesiza Parchetul. Nu avem cum să facem plângere neavând documentele”, susţine Boncea.
Așa se prezintă situația în condițiile în care falsurile reclamate au fost descoperite de cei de la Primăria Timișoara încă din vara anului trecut, acest lucru reieșind din corespondența purtată de cele două instituții.
UPDATE. Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, Ion Braşoveanu, atât Primăria Timişoara cât şi Primăria Arad puteau sesiza organele abilitate în acest caz şi „teoretic aveau această obligaţie”.
Oricum, secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, admite că instituţia în care lucrează putea sesiza organele abilitate dacă a descoperit un fals şi vroia să facă acest lucru.
„Nu s-a sesizat că erau numai copii xerox. Eu nu am constatat nimic, de unde să ştim noi ce conţine originalul. Acum am aflat şi eu de treaba asta, azi… Oricine putea să sesizeze, eu nu am fost consultat în treabs asta. Nu intru la omisiune că noi am sesizat Aradul, să facă ei demersurile că e un fals”, a afirmat Cojocari.
Cert este că și responsabilii din Ministerul Public ar putea să se autosesizeze în acest caz în care există suspiciuni de uz de fals şi fals – dacă cele prezentate de oficialii Primăriei Timişoara sunt reale – şi se poate vorbi chiar de omisiunea sesizării organelor judiciare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!