„Timişul intră în tipicul aceluiaşi comportament înregistrat la nivel naţional. Se înregistrează importante scăderi la bovine, porcine, accentul se pune foarte mult pe pasăre. De asemenea, suprafaţa agricolă este în scădere, domeniul imobiliar „muşcă” din terenul arabil”, ne-a declarat Tiberiu Lelescu, directorul Direcţiei Agricole Timiş. Chiar dacă situaţia nu este în acest moment una pozitivă pentru agricultură, Lelescu este convins că la viitorul recensământ situaţia se va inversa.
„Fenomenul va fi invers la viitorul recensământ agricol. Agricultura a luat-o înaintea economiei şi a imobiliarelor ca interes. În anii viitori se va concentra activitatea economică spre agricultură, din cenuşăreasă va deveni prioritate naţională. Toate acestea le preconizez având în vedere criza alimentară. Cerealele şi producţia agricolă sunt considerate atât aliment, cât şi sursă energetică, o biosursă. În Statele Unite ale Americii 40% din producţia de porumb este în prezent folosită pentru producerea de energie. Mă refer aici în special la porumb şi rapiţă, produse agricole cu utilitate dublă, alimentară şi energetică”, a adăugat şeful Direcţiei Agricole Timiş.
Deşi în ceea ce priveşte şeptelul de animale datele provizorii ale recensământului agricol arată o scădere, aceasta nu este chiar atât de mare.
„Scăderea este ceva mai mare la bovine, aceasta din cauza preferinţelor populaţiei la carne, care au crescut spre carnea de pasăre. Este un aliment uşor, aşa numit soluţie de regim. În zona de vest mai există un factor specific. Este vorba de existenţa celor de la Smithfield, procesator de carne de porc, ceea ce a crescut foarte mult interesul agricultorilor pentru acest tip de carne. La bovine nu facem concurenţă Uniunii Europene. Aici sunt puternic susţinute ovinele. Şi, într-adevăr, la ovine stăm cel mi bine, urmează păsările, albinele, porcinele şi, în final, bovinele. Această statistică e legată în mare parte de productivitatea la lapte. Din păcate, recunosc, avem un fond genetic slab la animale. Se observă mai ales dirijarea crescătorilor către animalele de carne la bovine şi ovine. Creşterea animalelor specializate pe obţinerea de lapte este mai dificilă, mai scumpă. Forţa de muncă, inclusiv cea specializată, este greu de găsit şi destul de scumpă în agricultura”, a concluzionat Tiberiu Lelescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!