Conducerea Poliţiei Locale Timişoara este evaluată, trimestrial şi anual, de către consilierii municipali pe baza unor indicatori de performanţă. Printre criteriile de evaluare se află şi numărul de amenzi date de către poliţiştii locali din Timişoara, cuantumul acestora, conflicte aplanate de către agenţi, etc. Şeful Poliţiei Locale din Timişoara susţine însă că agenţii pe care îi are în subordine nu au un plan de amenzi, deoarece ar fi „absurd” ca la începutul anului să se estimeze câte infracţiuni sau contravenţii vor constata aceştia în următoarele 12 luni.
„Nu pot spune că anul acesta constat 10 infracţiuni, sau dau 1000 de amenzi. Ar fi absurd! Nici poliţia naţională, care are un criteriu de evaluare similar, nu estimează aceste lucruri. Poliţia locală nu are plan de amenzi, urmăreşte respectarea actelor normative în vigoare”, a precizat Doru Spătaru.
El a afirmat, totuşi, că indicatorii de evaluare au crescut de la an la an, cu alte cuvinte, performanţa managementului Poliţiei Locale Timişoara a fost evaluată şi pe baza creşterii numărului de amenzi acordate de agenţii locali, faţă de anul anterior.
„În anii trecuţi, indicatorii de evaluare au crescut constant”, spune Spătaru.
Întrebat dacă în 2010 a îndeplinit aceşti indicatori de performanţă, şeful Poliţiei Locale Timişoara răspunde sec: „Cred că prea mult”.
Acest lucru se poate vedea şi dintr-un raport publicat recent de Poliţia Locală Timişoara, în care sunt prezentate criteriile de performanţă şi realizarea lor în primele 11 luni ale anului 2010, comparativ cu perioada similară din anul 2009.
Potrivit acestui raport, agenţii Poliţiei Locale Timişoara au constatat în primele 11 luni ale anului 2010, 27.510 contravenţii, cu 3716 mai multe decât în perioada similară a anului 2009. Şi valoarea amenzilor aplicate de aceştia în 2010 a crescut faţă de anul anterior, cu aproape 2 milioane de lei, ajungând la peste 10,5 milioane de lei. În schimb, valoarea amenzilor încasate propriu-zis este de 2,3 milioane de lei în 2010, cu 800.000 de lei mai mult decât în 2009.
Doru Spătaru a mai afirmat că, potrivit unui studiu sociologic realizat anul trecut, Poliţia Comunitară, actuala Poliţie Locală, se bucură de un grad mare de încredere din partea timişorenilor, circa 70 la sută dintre respondenţi afirmând că se pot baza pe această instituţie, în timp ce alte direcţii aflate în subordinea Primăriei Timişoara au un grad mai mic de încredere, circa 30-40 la sută.
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!