După ce a văzut simularea pe calculator, Robu a declarat că aceasta arată „excepţional” şi a decis ca monumentul să fie mutat cât mai grabnic în Piaţa Bălcescu. Încă de când a lansat această idee, primarul Timişoarei s-a confruntat cu opoziţia reprezentanţilor UDMR, care au afirmat că monumentul este jignitor pentru maghiari deoarece a fost dăruit în 1853 Timișoarei de către împăratul Francisc Iosif I ca semn al recunoștinței sale pentru rezistența manifestată în timpul Revoluției și luptei pentru libertate din 1848-49. În forma sa originală, susţin reprezentanţii UDMR, monumentul preamărea, prin mai multe figuri alegorice, devotamentul populației orașului față de casa de Habsburg, iar revoluționarii maghiari erau reprezentați de „personaje hidoase”.
„Vom vedea cât ne va lua să mutăm în Piaţa Bălcescu Monumentul Recunoştinţei – Coloana Fidelităţii. Am primit, astăzi, o primă simulare pe calculator a pieţei cu monumentul amplasat în ea. Şi după părerea mea şi a tuturor celor care au văzut simularea, arată excepţional! Arhitecţii care s-au ocupat de asta mi-au cerut să îi las să mai lucreze la asta”, a spus Robu.
Primarul Timişoarei a mai afirmat că decizia, deşi nu este finală, a fost luată din raţiuni pur estetice, după ce a văzut monumentul suprapus peste nişte imagini făcute de o dronă.
„V-am spus că numai pe motive de natură estetică mă voi pronunţa în final. Din ce am văzut acuma, aproape sigur decizia va fi de mutare acolo. Aştept să văd proiectul final. Dar sunt imagini luate din dronă, pentru că l-am rugat pe domnul Vâlcu – posesor de dronă – să-mi ia nişte imagini ale pieţei, se vede minunat. Şi arhitecţii au amplasat monumentul acolo în regim de simulare pe calculator”, a mai spus Robu.
Pentru amplasarea monumentului în Piaţa Bălcescu este nevoie şi de avizul Ministerului Culturii. Amplasarea acestuia ar putea fi făcută în acest an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!