La patru zile de când au preluat în administrare Ștrandul Termal, echipele primăriei – angajații Colterm, mai precis, încă nu au terminat curățenia, astfel că nu s-a putut stabili cu exactitate starea întregului complex, după cum își propuneau aceștia luni, când au intrat cu executorul judecătoresc în unitatea a cărei administrare au redobândit-o în instanță.
Procese peste procese
Vă amintim, acțiunile pentru recuperarea terenului și clădirilor de la fostul Ștrand Termal (ZHH), începute de aproape 10 ani, au avut deznodământ de abia recent. Luni, în baza ultimei decizii a instanțelor de judecată, Primăria Timișoara a intrat practic în posesia ștrandului, Atunci, la fața locului s-au prezentat angajații instituției, însoțiți și de polițiști, polițiști locali și angajați ai Colterm, sub supravegherea unui executor judecătoresc.
„Situația e mult mai rea decât am anticipat. Practic, ștrandul e într-o stare avansată de degradare, trebuie să intervenim și în zona de bazine, și în curte, dar și în clădiri unde au lăsat în urmă dezastru. Ce știm sigur e că ștrandul va rămâne sub umbrela administrației și tragem tare să îl deschidem timișorenilor chiar din această vară. Mă bucur că, în sfârșit, Ștrandul Termal, locul îndrăgit de atâtea generații de timișoreni s-a întors în patrimoniul orașului. Anii de sfidare și de furt al celor care au căpușat acest ștrand s-au încheiat azi, cu evacuarea necondiționată pe care am obținut-o în instanță definitiv”, transmitea, luni, primarul Dominic Fritz.
De fapt, între primăria și fostul ocupant al spațiului – firma GPG Company SRL – a existat, în ultimii ani, un lung șir de procese, cu diferite soluții, unele favorabile municipalității, altele administratorilor firmei. Până la urmă, după ce s-a ajuns inclusiv la Înalta Curte de Casație și Justiție, s-a stabilit că societatea a ocupat fără plată o suprafață de 12.707 metri pătrați din domeniul public, începând cu anul 2014. Astfel, anul trecut, instanța a obligat firma GPG Company să plătească primăriei 7 milioane jumătate lei, plus încă 31.121 euro/lună până la eliberarea spațiului. Decizia, de fapt, fusese luată în 2021 de Tribunalul Timiș și doar confirmată de ÎCCJ. În paralel, s-au dus lupte în tribunale și pe cererea de evacuare înaintată de Primăria Timișoara în iunie 2021, iar decizia definitivă din cadrul acesteia a fost cea care, de fapt, a și făcut posibilă intervenția de luni.
Pe aceeași temă:
Primăria Timișoara a preluat Ștrandul Termal. Promite că îl deschide la vară
UPDATE. Victorie la ÎCCJ pentru Primăria Timișoara în dosarul legat de Ștrandul Termal
Citiți principiile noastre de moderare aici!