La Palatul Administrativ, Emil Constantinescu s-a întâlnit cu reprezentanți ai revoluționarilor și oficialități ale județului Timiș.
„Cetățenii Timișoarei au reușit să înfrângă armata, să pună stăpânire pe sediile intangibile ale administrației comuniste, să construiască în stradă un proiect de reformă a României. Acest lucru s-a întâmplat în timpul celei mai cumplite dictaturi. Timișorenii au reușit să treacă de la o revoltă la o revoluție. La 26 de ani de la eroica acțiune a celor de la Timișoara, celor care sunt astăzi nu li se cere nici să-și dea viața, nici să-și piardă libertatea, li se cere să se comporte normal; să respecte legile, să fie cinstiți, corecți, să facă cât poate fiecare pentru viitorul țării noastre. De ce România după ce a intrat în UE, în NATO, de ce poporul român și-a pierdut solidaritatea, de ce atâta hoție, de ce atâta nesimțire, indolență, birocrație, o întrebare la care eu nu pot să răspund, pentru că nu-mi pot imagina de ce se întâmplă așa. Trebuie să avem capacitatea de a construi o nouă solidaritate între românii cinstiți. E așa de greu, ca acum în libertate și democrație să ne comportăm cinstit, corect, astfel încât să ne câștigăm și noi respectul de sine și odată cu noi România, demnitatea la care atât de mult a visat și care pare atât de departe?”, a spus Emil Constantinescu la Timișoara.
UPDATE. Fostul președinte, la ședința festivă de consiliu local
Dacă la 25 de ani de la Revoluție, Timișoara a primit vizita proaspătului ales președinte al României, Klaus Iohannis, iată că la împlinirea a 26 de ani de la cele petrecute în Decembrie 1989, autoritățile locale l-au primit cu brațele deschise pe fostul președinte Emil Constantinescu. El a fost alături de revoluționarii care au primit titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei, la ședința festivă de consiliu local din Sala Capitol a Filarmonicii Banatul.
Constantinescu a fost primit cu îmbrățișări de către primarul Nicolae Robu și cu aplauze din partea revoluționarilor. A luat loc între primar și fostul prim-ministru al României, Petre Roman, aflat și el la Timișoara cu aceeași ocazie.
Fostul președinte le-a spus zecilor de revoluționari prezenți că a venit în capitala Banatului pentru a se… reculege.
„Dragi camarazi în lupta pentru libertate, pentru democrație, pentru adevăr, am venit, ca de fiecare dată, la Timișoara, în decembrie sau în alte momente ale anului pentru a mă reculege și pentru a vă asculta. Acum, noi, cei care am mai rămas, îmi doresc să ne reculegem cu gândul la cei care au murit în Decembrie 1989. Au murit pentru libertatea lor, pentru libertatea noastră. Eminescu spunea că doliul este umbra pe care cei care s-au dus o lasă asupra noastră. Eu cred că cei care au murit în Decembrie 1989 au lăsat o lumină asupra noastră, poate prea strălucitoare. De multe ori este mai ușor să mori pentru libertate, decât să trăiești pentru libertate. Asta nu e numai o problemă care ne apasă și ar trebui să ne înalțe. (…) Este important să îți dorești să trăiești mai frumos. Ca intelectual, mi-am dedicat acești 26 de ani descoperirii, redactării și promovării adevărului despre ceea ce a fost Revoluția de la Timișoara și din București. Trebuie să exercităm o presiune puternică pentru ca Dosarul Revoluției să fie în sfârșit finalizat. Ceea ce se întâmplă acum la Parchetul General este un abuz fără precedent. Ce s-a întâmplat în 21 decembrie a fost un alt miracol. La Timișoara a fost o revoluție adevărată”, le-a transmis Emil Constantinescu celor prezenți.
Articole pe aceeași temă:
De la Timisoara se cere redeschiderea dosarului Revolutiei din Decembrie 1989
Citiți principiile noastre de moderare aici!