Beethoven: demiurgic, colosal, însă viu, de o caldă umanitate, deopotrivă tragic și senin, jucăuș, sfidând orice tipar. Așa l-a înfățișat timișorenilor Misha Katz, subliniind cu pasiune câte o notă, un acord, un sunet ciupit, picurat, în accente infinitezimale, senzitive, dirijând așa cum păsările de pradă plonjează de pe piscuri. Un plonjeu în care l-a avut alături pe pianistul Timur Sergeyenia, într-un program care a surprins întreg tabloul stărilor de spirit beethoveniene: Rondo pentru pian și orchestră în Si bemol major, Concertul nr.4 pentru pian, sublim interpretat de Sergeyenia, cu un fin dozaj al tensiunii, și Fantezia pentru pian, cor și orchestră în Do major. Și pentru ca Titanul să nu se simtă singur, Misha Katz a inserat în program, în memoria tuturor celor plecați la Ceruri, Ave verum corpus, de W.A. Mozart, motet interpretat angelic de Corul Ion Românu pregătit de Iosif Todea. Atmosfera de vulcan în erupție din sala Capitol, în care a fost nevoie de rânduri suplimentare de scaune ca să încapă toată lumea, a fost surprinsă în reflectarea ei pe chipul lui Misha Katz, în impresionanta expoziție fotografică de portrete realizată de artistul vizual Florin Ianăș și prezentată, în pauza concertului, de Stelian Acea. Evenimentul plastic a fost organizat de Filarmonica Banatul împreună cu Asociația ProPhilharmonia.
Captiv în cascada de aplauze, Katz a oferit, la biss-uri, împreună cu Sergeyenia și orchestra filarmonicii, o foarte frumoasă ”Murka”, piesă cu puternic spirit etno, scrisă de Alexei Shor și Oran Eldor, inspirată de Odessa, și a promis să revină la Timișoara, ”pentru că unde ai prieteni, unde ai o familie, te întorci mereu”.
Sâmbătă seară, în 25 ianuarie 2014, timișorenii au din nou șansa să-l asculte pe Timur Sergeyenia, care va susține, în sala Sala Capitol, de la ora 19, un recital de pian. El va cânta Sonata Reminiscenza de N.Medtner, 6 Momente muzicale de Rachmaninov și șase dintre Rapsodiile ungare ale lui Liszt.
Citiți principiile noastre de moderare aici!