Este un eveniment despre cum să mănânci împreună cu alți oameni, dedicat turiștilor, pentru a cunoaște satul, obiceiurile și mâncarea din zonă. Este o inițiativă comună a mai multor organizații – Banat Brunch – care a adus satele din Transilvania de Sud în atenția publicului și care poate face același lucru în Timiș, un eveniment culinar care pune în valoare satul.
Cum ajungi la un astfel de eveniment? Prin achiziționarea unui bilet de pe www.eat-local.ro, care costă aproximativ o sută de lei, în funcție de eveniment. Astfel de brunch-uri vor fi organizate, în următoarea perioadă, în sate din Timiș, Caraș-Severin și Arad. Pe masă veți găsi minim 15 specialități pe care le vor găti cei din sat. Cei care organizează Banat Brunch nu intervin asupra gătitului în sine, ci la cum să arate meniul, cum să arate platourile și la obținerea ingredientelor din zonă. Va fi un bufet rece, unul sau două preparate calde și băuturi nealcoolice, incluse în meniu, ceaiuri din plante locale, siropuri, apă din diverse plante din acel loc. Biletul nu include și transportul, mai ales că turiștii vin din diferite zone din țară și chiar din străinătate.
Cu 30 de zile înainte, evenimentele sunt publicate în social media, iar pe Facebook sau alte rețele veți găsi o parte din meniu.
În Vestul țării, primul eveniment Banat Brunch va avea loc la Sat Bătrân, în 1 iunie, iar în 1 septembrie va avea loc la Buzad, în Timiș. Urmează să se stabilească datele în care se va desfășura evenimentul la Margina, pentru luna iulie. Pentru luna august urmează Poieni și Stanciova, iar pentru luna octombrie Zarand și alte localități.
„Primul brunch din Banat în acest an va avea loc în în 1-2 iunie, în Sat Bătrân, comuna Armeniș, gazda unui ambițios proiect de resălbăticire a zimbrilor (WWF România, Primăria Armeniș și Asociația locală Măgura Zimbrilor), unde zimbri cutreieră liberi. Credem cu tărie că natura sălbatică poate să dea tonul unei dezvoltări durabile valorificând cultura și practicile agricole locale la scară mică”, a spus Oana Mondoc – WWF România, specialist dezvoltarea comunității.
Evenimentul este organizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș alături de Asociația My Transilvania, Sibiu, și alți parteneri, asociații și organizații neguvernamentale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!