Directorul Direcției de Cultură a județului Timiș, Sorin Predescu, a dat ca exemplu negativ un spectacol cu foc, care a avut loc în Piața Sf. Gheorghe din Timișoara. După încheierea acestuia, în pavaj au rămas urme de motorină și funingine, iar în lipsa unui regulament clar, organizatorii au scăpat fără sancțiuni.
„Sunt bucuros că se întâmplă multe lucruri. Sunt însă așa de multe, că uneori se suprapun într-un mod nefericit. O parte din aceste degradări nu sunt reversibile. Uitați-vă cum arată Piața Sf. Gheorghe, după un festival al focului. Nu mi se pare potrivit ca un festival bazat pe motorină și flăcări să fie organizat pe un asemenea pavaj. Sunt și în Piața Libertății urme destul de adânci ale evenimentelor care nu au regulament clar. Conform legii, noi ar trebui să avizăm fiecare eveniment, dar nu cred că se va putea întâmpla, atâta timp cât evenimentele sunt organizate de azi pe mâine”, a declarat Sorin Predescu.
Nici Opera din Timișoara nu a scăpat. În timpul concertelor, plăcile de pe fațada clădirii emblematice pentru oraș vibrează din cauza decibelilor. Iar muzica dată la maxim afectează și clădirile din jur.
„O altă problemă sunt vibrațiile pe care le produce muzica. Boxele sunt din ce în ce mai ieftine și cu putere din ce în ce mai mare, clădirile vibrează. Uitați-vă la modul în care sunt amplasate boxele (…) Fațada Operei a avut foarte mult de suferit. Acolo este piatră pusă pe structură de metal. Metalul vibrează, piatra crapă. Cât timp vom pune boxe în fața Operei, oricâte reabilitări am avea, problema nu se va rezolva”, mai spune directorul DJC.
Soluția ar fi elaborarea unui regulament clar prin care organizatorii acestor evenimente să se angajeze că nu afectează patrimoniul istoric al orașului și, în cazul unor deteriorări, să plătească pentru readucerea la starea inițială. Reprezentanții DJC au propus Primăriei Timișoara să elaboreze împreună acest regulament, însă, până acum nu au primit niciun răspuns.
„Ne-am dori să existe un regulament făcut de primărie și avizat de noi, care să specifice clar cum trebuie protejate pavajul și clădirile, cam ce intensitate trebuie să aibă sunetul și cât de des pot fi organizate astfel de evenimente. Senzația mea este că nu sunt avizate cu grijă pentru zona istorică. Aș vrea să existe o listă cu ce nu e voie să faci în zona istorică”, mai spune Predescu.
Pentru că s-au lovit de uși închise, reprezentanții DJC au trecut la amenzi. Una dintre ele a fost dată pentru evenimentul Lumina Unirii, desfășurat recent în Piața Unirii.
„Boxele erau amplasate direct către statuia din gresie din centrul pieței. Motivația Primăriei Timișoara a fost că statuia era parte din scenă. Noi nu percepem că ar fi exista o grijă pentru spațiile publice”, consideră Sorin Predescu.
În lipsa acestui regulament, organizatorii nu pot fi trași la răspundere. Așa cum s-a întâmplat și după acel eveniment din Piața Sf. Gheorghe. După jocurile cu foc, organizatorii au strâns și au plecat. Piața a rămas pătată, iar reprezentanții DJC nu au putut să îi amendeze pentru că nu au avut o bază legală.
Trimite articolul
XM-am plictisit de atatea evenimente culturale…
Macar de am vorbi de evenimente mai serioase, ceva mai memorabil… Dar sincer timisoara arata ca poti sa transformi un eveniment cultural intr-un kitch.
Multe “evenimente”, de slaba factura si, de cele mai multe ori, foarte probabil sifonare de bani publici (de exemplu: sonorizare supradimensionata, cu “para ndarat”).
predescu e un mafion
Incepe sa se vada modul de a nu gandi si actiona haotic al primarului in mai multe domenii.
Impactul asupra mediului, a cadirilor istorice si a orasului in general a acestor “activitati” al modului de a actiona cu “hei rup-ul” si “al dezvoltarii in forta”, dupa propria marturisire a primarului, distrug Timisoara.
Se apropie ziua alegerilor locale si aceste actiuni “facem intâi si vedem apoi ce iese si cum o scaldam legal” se vor inmultii in dauna orasului si al locuitorilor sai.
Ceea ce se întâmpla in Piața Operei se numește eveniment cultural ? Cred ca denumirea corecta este “ mizerie electorală “ făcută din bani publici ! Hai la vot !
Observ că, toți care-și dau părerea aici, n-au fost ,,afară” ! În toate orașele Europei, se organizează evenimente, în locuri istorice !!!!!!!Să dai vina pe primar, pe boxele care produc vibrații, tu, mare ,,specialist/director cultural ?!? Ce concluzii se pot trage ?!?
Care poate fi logica de a inchide periodic parcarea de la Modex,in contextul in care oricum sunt putine locuri de parcare in acea zona,si de a tine piata Libertatii goala.
Cand a fost defrisata si renovata piata Libertatii, ni s-a explicat ca va fi destinata evenimentelor de tot felul. Tot centrul istoric este deservit de foarte putine locuri de parcare, iar cele existente sunt inchise de tot felul de festivaluri si manifestari,totodata primaria aplica amenzi mari proprietarilor care nu renoveaza imobilele istorice…
Ce motivatie au proprietarii cladirilor istorice sa investeasca sute de mii, chiar milioane de euro, daca populatia nu mai poate sa vina in centru, pentru ca nu are unde sa parcheze ?
Cum sa se deschida in centru magazine frumoase, asa cum vezi in orice oras civilizat, nu doar second-handuri, jocuri de noroc, saormerii si magazine alimentare ?
Nu cumva este avantajat Iulius Town, unde sunt o gramada de locuri de parcare cu plata?
Dacă se dorea un regulament, îl puteau iniția chiar consilierii locali ai PSD în ședință de CL, că n-au botezuri în fiecare ședință.
Doi -reprezentantul direcției județene de cultură cere un regulament emis de Primărie și avizat de DJC – întrebare: obligă legea la așa ceva ?
Practic ar fi o subordonare a PMT, ce instituție se subordonează voluntar alteia în Ro?
Urmează cumva demiteri și numiri noi în instituțiile guvernamentale și oamenii numiți de PSD sunt disperați să dea ultimele amenzi ca să mai șifoneze puțin imaginea altor administrații ?
Altfel, genial să amendezi PMT pentru că nu are aviz individual pentru fiecare statuie, deși există aviz General pentru Aleea Personalităților, practic administrația PSD încurajează birocratizarea excesivă.
Aia cu statuia afectată de boxă e biness, oriunde e o boxă se poate aplica, nota 10 pentru ingeniozitatea contravențională.
Câte amenzi ați dat la Lugoj unde e primar PSD ?
Daaaaa , frumoase si europene aceste “spectacole” in aer liber , va invit in Piata Traian la un ……”targ” de ce i-o fi pus aceasta denumire nimeni nu pricepe .in fiecare dimineata un fum gros de la gratare invadeaza zona , un miros de carne, mici si legume prajte pe gratar , o zona murdara plina de praf , o zona cu trafic intens cu noxe si in care ….culmea se mananca si se bea .Locatarii stau cu ferestrele inchise , pentru ca sunt exact ca si la afumatorie ! Multumim din suflet secretarului general al partidului , pardon primarului Robu si autoritatilor care au avut aceasta ” geniala” idee ! CIRC SI PAIINE sau mai bine zis Fum si mici si multa mizerie in viitoarea Capitala Europeana! Vai mama ei de capitala !
@Costel : sigur, ai aterizat aici, din Videle ! Du-te, tată și în Spania, să vezi ,,fieste” adevărate, în fiecare zi !!! Tauri, tomate, culinare, etc … Focuri de artificii, petarde, în fiecare seară !!! Ce mai, sărbătoare continuă ! Nu-mi spune mie, de degradarea clădirilor și a străzilor !!! Dacă nici spaniolii, n-au clădiri istorice … P.S. : sigur, ești la ,,Festivalul vinului” !