Riscul consumului de carne de porc necontrolată sanitar-veterinar îl reprezintă îmbolnăvirea de trichineloză, o boală parazitară care poate provoca paralizii. Pot apărea complicații, care pot duce la deces, spun medicii.
„Sezonul de tăiere a porcilor a început în zonele unde nu sunt restricții sanitar-veterinare din cauza pestei porcine africane. Colegii medici veterinari de liberă practică, în cabinetele lor sunt dotați cu trichineloscop în vederea efectuării acestui examen. Începând din 7-8 decembrie, cetățenii din Timișoara și din jurul orașului se vor putea prezenta și în cele două centre (n.r. – de testare a cărnii de porc) pe care le vom deschide în Piața Doina și în Piața Iosefin”, ne-a declarat dr. Alin Flavius Nicoară, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș.
Prețul testării urmează să fie comunicat de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Anul trecut, examenul trichineloscopic a costat 23 de lei.
Trichineloza este o boală parazitară produsă de trichinella spiralis, un vierme cilindric care ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infestate, cel mai frecvent porci sau mistreți.
În cazul în care carnea ce conține acest parazit este consumată de om, paraziții ajung în intestinul său, unde se înmulțesc și apoi pătrund prin mucoasa intestinală în sânge, apoi ajung în mușchii striați, unde se închistează, afectând funcționarea lor. Paraziții pot ajunge și în alte organe: inimă, plămâni sau chiar în sistemul nervos, ceea ce duce la apariția unor complicații severe, ce pot cauza decesul. Cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât boala este mai severă.
Trei faze ale bolii
Conform medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, boala prezintă trei faze după care oamenii se pot ghida în funcție de simptome:
- Faza intestinală, care se manifestă ca o toxiinfecție alimentară, cu scaune moi, grețuri, vărsături, colici abdominale. Primele simptome apar la 2-3 zile până la o săptămână de la consumul cărnii parazitate. Dacă boala este descoperită în această fază, tratamentul este eficient și paraziții nu se mai pot multiplica.
- Faza migrării parazitului prin sânge în mușchi. Apar simptome ca febră, dureri de cap și la nivelul ochilor, erupții cutanate, dureri musculare, edem facial și chiar hemoragii. Dacă afectarea cuprinde și mușchii respiratori, pot apărea tulburări de respirație. Această fază durează 2-4 săptămâni, după care nu mai există simptome. În aceasta etapă medicația antiparazitară este mai puțin eficientă, obiectivul principal al tratamentului fiind diminuarea simptomatologiei și manifestărilor alergice care se produc și care pot afecta sever organismul.
- Dacă ajung în mușchi, larvele se închistează, apoi se calcifică, producând tulburări de funcționare a acestora. În această fază, singurul lucru ce rămâne de făcut este să favorizăm calcificarea chisturilor. În cazurile severe, inflamația poate determina complicații cardiace (miocardită, insuficiență cardiacă, aritmii), neurologice (encefalită, meningită, tulburări vizuale sau auditive, convulsii) sau pulmonare (pneumonie, pleurezie). Decesul poate surveni din cauza miocarditei sau encefalitei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!